23. 12. 2018, 14:45 | Vir: STA

Macron obsodil napad na policijo ter pozval k miru

Profimedia

Tudi šesta sobota protivladnih protestov rumenih jopičev v Franciji ni minila brez nasilnih izgredov protestnikov, ki so tokrat med drugim napadli tri policiste.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je danes obsodil napad na policijo ter pozval k miru in harmoniji. Sobotni protest je v Parizu sprva potekal razmeroma mirno, množica, ki se je zbrala na slovitih Elizejskih poljanah, pa je zvečer postala nasilna, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V enem izmed incidentov so trije policisti na motorjih komaj uspeli zbežati pred skupino protestnikov, ki je vanje metala tlakovce in druge predmete.

Videoposnetek incidenta, ki je zakrožil po družbenih omrežjih, kaže, da je eden izmed policistov med napadom izvlekel pištolo in jo uperil v približujočo se množico. Skupaj s kolegoma, enemu izmed njiju se je medtem prevrnil motor, pa je nato zbežal s kraja.

S posnetka je razvidno tudi, da so policisti pred napadom proti množici zalučali šok granato.

Macron je med obiskom afriške države Čad, kjer je obiskal francoske enote, ki služijo v protiterorističnih silah, obsodil ta napad in obljubil, da bodo odgovorni deležni "najhujše" zakonite kazni.

Ob tem je še dejal, da Francija "potrebuje mir, enotnost in iskreno predanost močnim kolektivnim ciljem. "Moramo zaceliti nesoglasja," je dodal.

V soboto so kljub ukrepom, ki jih je za pomiritev nezadovoljstva ljudi z razmerami v Franciji dan prej sprejel parlament, po državi znova potekali množični protesti rumenih jopičev. Tokrat se jih je sicer po navedbah notranjega ministrstva udeležilo zgolj 38.600 ljudi, kar je skoraj polovica manj od prejšnje sobote, ko je bilo na francoskih ulicah okoli 66.000 protestnikov. V Parizu, kjer se je zbralo okoli 2000 protestnikov, je policija zaradi izgredov prijela 142 ljudi, med njimi tudi tudi vodjo rumenih jopičev Erica Droueta. 19 so jih pridržali.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord