2. 12. 2018, 12:02 | Vir: STA

Macron: Protestniki so prestopili mejo, nobenega opravičila ni za ropanje trgovin in napade na policiste

profimedia

Francoski predsednik Emmanuel Macron je v soboto obsodil protestnike, ki so v Parizu napadli policiste in uničevali lastnino. Označil jih je za "iskalce kaosa" in zatrdil, da ne bo nikoli sprejel nasilja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na novinarski konferenci po koncu vrha G20 v Buenos Airesu je Macron dejal, da so protestniki prestopili mejo. "Noben razlog ne upravičuje, da se napade policiste, da se ropa trgovine, da se grozi mimoidočim ali novinarjem, da se onečasti Slavolok zmage," je dejal francoski predsednik.

Čeprav je v Argentini skušal predvsem dobiti podporo ostalih gospodarsko najpomembnejših držav sveta v boju proti podnebnim spremembam, kar mu je na koncu tudi uspelo, pa so ga novinarji spraševali zlasti o razmerah doma.

Na ulicah francoskih mest se je na t.i. protestih rumenih jopičev zbralo okoli 75.000 ljudi, ki že tedne protestirajo proti visokim cenam goriva. V Parizu pa so izbruhnili tudi izgredi, v katerih so se protestniki spopadli s policisti, zažigali smetnjake, avtomobile in razbijala okna na lokalih.

Policija je aretirala najmanj 205 protestnikov. Poškodovanih je bilo 92 ljudi, od tega 14 policistov. Nekaj aretacij in poškodovanih so sicer zabeležili tudi v drugih mestih.

"Ti, ki so odgovorni za to nasilje, ne želijo sprememb. Ne želijo si izboljšanja, želijo kaos. Izdali so cilje, za katere pravijo, da se borijo, in s katerimi manipulirajo," je še dejal francoski predsednik in zatrdil, da bodo izgrednike identificirali in pripeljali pred roko pravice.

Napovedal je tudi izredno zasedanje s premierjem Edouardom Philippom še danes. Philippe je sicer zaradi nasilja v državi odpovedal pot v Katovice na Poljskem, kjer se bo danes začela podnebna konferenca. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.