4. 1. 2018, 08:57 | Vir: STA

Macron z novo zakonodajo nad lažne novice, televizijo RT in agencijo Sputnik!

profimedia

Francoski predsednik Emmanuel Macron je v sredo napovedal sprejetje zakonodaje, ki naj bi preprečila širjenje lažnih novic na spletu v času pred volitvami. Podrobnosti bo Pariz objavil v naslednjih tednih. Tarča nove zakonodaje naj bi bili predvsem ruska televizija RT in tiskovna agencija Sputnik, ki v tujini delujeta s podporo Moskve.

Macron, ki se je na oblast povzpel maja, je že večkrat napadel omenjena medija, ki imata oba tudi svojo spletno stran v francoščini, RT - nekoč znana kot Russia Today - pa ima od lani tudi poseben televizijski kanal v francoščini. Očital jima je širjenje "lažne propagande" in ju označil za "organa vpliva".

Kot je spomnil v sredo v novoletnem nagovoru novinarjem, je v volilni kampanji, v kateri se je potegoval za predsednika, v javnost prek spleta pricurljalo na tisoče internih dokumentov, kar je označil kot poskus "demokratične destabilizacije, kakršni smo že bili priča v ZDA med zadnjo predsedniško kampanjo".

Obenem je napovedal, da bo Francija zdaj "razvila lastna pravna sredstva za zaščito demokracije pred lažnimi novicami". Podrobnosti bodo znane v prihodnjih tednih, je pa Macron že razkril, da bodo morali mediji po novem med drugim razkriti vse, ki sponzorirajo njihove vsebine, kar bo povečalo transparentnost.

Sodniki bodo imeli možnost, da medijem odredijo umik lažnih novic, blokirajo dostop do spletnih strani z žaljivo vsebino in zaprejo račune medijev na družbenih omrežjih, če ti širijo neresnice, francoska tiskovna agencija AFP še povzema Macronove besede.

Dodatne pristojnosti bo dobil tudi francoski regulator avdiovizualnih vsebin, tako da bo lahko učinkoviteje ukrepal proti "vsakemu poskusu destabilizacije s strani televizijskih kanalov, ki jih nadzorujejo ali so pod vplivom tujih držav". Sporazume, ki tem kanalom dovoljujejo delovanje v Franciji, bo mogoče "suspendirati ali razveljaviti", ne le zaradi njihovega televizijskega programa, ampak tudi vsebin, ki jih objavljajo na svojih spletnih straneh.

Francoska vlada sicer ni edina, ki skuša ukrepati proti lažnim novicam z novo zakonodajo. V Nemčiji so nedavno sprejeli zakonodajo, po kateri družbenim omrežjem grozijo kazni v višini do 50 milijonov evrov, če ne umaknejo hitro lažnih novic in objav s sovražnim govorom, spominja AFP.