17. 11. 2016, 09:40 | Vir: STA

Madžari ne želijo več premikati ur! Hočejo poletni čas skozi vse leto!

profimedia

Ste vedeli, da se je varčevanja z dnevno svetlobo, zaradi česar danes premikamo ure s poletnega na zimski čas in obratno, v šali domislil Bejnamin Franklin že leta 1784?

Tistega davnega leta je namreč rekel takole: "Zgodaj v posteljo in zgodaj iz nje poskrbi za zdravje, bogastvo in pamet človeka."

Seme je bilo zasejano in leta 1916 so kot prvi poletni čas uvedli v Nemčiji in Avstriji, nato pa se je ta ukrep bliskovito razširil po celi Evropi, tudi v Veliko Britanijo, ki so ji kmalu sledile nekatere kanadske dežele. V ZDA so poletno-zimski čas vpeljali leta 1918 skupaj z zakonom o standardnem času.

Razlogi za uvedbo?

Poletni čas je v vojnem času omogočal povečano produktivnost, saj so delavci poleti izkoriščali dodatno večerno svetlobo. V Veliki Britaniji so med drugo svetovno vojno zaradi uvedbe dvojnega britanskega poletnega časa dosegali celo večjo produktivnost.

Danes teh koristi ni več!

Danes se zdi, da tovrstni premiki ure glede na letni čas ne koristijo več nikomur! Nekatere države po svetu pa se prav resno odločajo, da bi prehanja z zimskega na letni čas in obratno enkrat za vselej opustile.

Ena takšnih je tudi Madžarska, ki si želi ukiniti zimski čas in tako povečati število popoldanskih ur, obsijanih s soncem. Tako bodo poleti imeli enak čas kot njene evropske sosede, pozimi pa enak čas kot njene vzhodne sosede, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Predlog zakona za ukinitev zimskega časa madžarske skrajno desne stranke Jobbik je s soglasjem že sprejel pristojen parlamentarni odbor. Zdaj naj bi ga vložili še v parlament, veljati pa bo po poročanju časnika Magyar Nemzet najverjetneje začel prihodnje leto.

Več popoldanskih ur, obsijanih s soncem, po mnenju zagovornikov novega zakona pozitivno vpliva tako na duševno kot tudi fizično zdravje ljudi. Poleg tega zmanjšuje število prometnih nesreč in lajša delo na poljih, so še poudarili. Na vzhodu Madžarske, ki leži na skrajnem vzhodu srednjeevropskega časovnega pasu, sicer sonce zaide že ob 15.40, kar je 75 minut prej kot v Parizu.

S tem, da bi imeli poletni čas skozi celo leto, se strinja tudi večina Madžarov. V eni od javnomnenjskih anket se je s tem strinjalo 80 odstotkov vprašanih.

Tudi v Turčiji in Rusiji!

Da ne bodo več premikali ure, so se septembra odločili tudi v Turčiji, kjer bodo prav tako skozi celotno leto imeli poletni čas. V Rusiji pa je leta 2011 tedanji predsednik Dmitrij Medvedjev sprejel ukrep, da Rusi ne bodo več premikali ure. Uro so premaknili samo še enkrat in to na poletni čas. Na njem so ostali do leta 2014, ko je predsednik Vladimir Putin podpisal zakon, s katerim se je k njim za stalno vrnil zimski čas.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.