7. 8. 2021, 19:19 | Vir: STA

Madžarska: po zakonu, ki omejujejo širjenje vsebin LGBTIQ med mladimi, še odlok o prodaji knjig

profimedia

Madžarska vlada je v povezavi z zakonom, ki omejuje širjenje vsebin o skupnosti LGBTIQ med mladimi, izdala odlok, ki natančneje določa pogoje glede prodaje otroških knjig, ki naslavljajo istospolne odnose ali spremembo spola. Njihova prodaja bo med drugim prepovedana v okolici cerkev in šol.

V petek objavljeni odlok določa, da otroške knjige, ki denimo upodabljajo odstopanje od ob rojstvu določenega spola, spremembo spola ali homoseksualnost, ne smejo biti razstavljene v izložbah ali na vidnih mestih v trgovini. Poleg tega se jih ne sme prodajati v radiju 200 metrov okrog cerkva in šol.

Kjer bodo na voljo, morajo biti v ovitku, ki zakriva naslovnico, poroča nemška tiskovna agencija dpa, ki dodaja, da bo odlok stopil v veljavo v 30 dneh.

Zakon, ki v izobraževalnem procesu prepoveduje širjenje vsebin o skupnosti LGBTIQ, je na Madžarskem začel veljati v začetku julija. Še posebej v EU je sprožil burne odzive. Evropska komisija je sprožila tudi pravni postopek proti Madžarski zaradi kršenja temeljnih pravic oseb LGBTIQ.

Madžarski premier Viktor Orban je posledično napovedal referendum o zakonu, ki bo predvidoma potekal v začetku prihodnjega leta.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.