15. 2. 2019, 16:36 | Vir: STA

Madžarska prosilcem za azil znova odreka hrano, poroča madžarski Helsinški monitor

profimedia

Madžarske oblasti prosilcem za azil v zaprtem tranzitnem območju ob meji s Srbijo znova odrekajo hrano, je danes sporočila Organizacija za človekove pravice Helsinški monitor Madžarske. Iraški par je tako hrano v četrtek po petih dneh stradanja dobil šele po posredovanju Evropskega sodišča za človekove pravice v Strasbourgu.

Njuni trije otroci so medtem hrano prejemali kot običajno. Starši pa so se prehranjevali z ostanki, ki so jih pustili otroci, je sporočila organizacija. Menijo, da gre za mučenje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na podobne dogodke je ta organizacija opozorila že avgusta, ko hrane niso dali prosilcem iz Afganistana in Sirije. Oblasti hrano odrekajo tistim, ki so jim na prvi stopnji zavrnili prošnjo za azil in želijo vložiti pritožbo. Z odrekanjem hrane želijo prosilce prisiliti, da se ne bi pritožili.

V času pritožbenega postopka so prosilci za azil nameščeni v zaprtem tranzitnem območju na meji med Madžarsko in Srbijo. Med pritožbenim postopkom ne morejo vstopiti na Madžarsko, se pa lahko kadarkoli vrnejo v Srbijo, navaja organizacija, ki se sklicuje na navedbe prosilcev za azil in njihovih odvetnikov.

Madžarski premier Viktor Orban je v času večmesečne migrantske krize v Evropi v letih 2015 in 2016 prvi zaprl meje države ter uvedel stroge ukrepe in zakone proti nezakonitim migrantom in beguncem. Deležen je tudi ostrih kritik Bruslja zaradi nasprotovanja uresničevanju dogovora o sprejemu beguncev iz drugih članic EU, medtem ko migracije označuje kot "trojanskega konja terorizma".

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.