18. 12. 2018, 08:29 | Vir: STA

Madžarska: Protestniki oblegali stavbo nacionalne televizije

Profimedia

Protesti v Budimpešti proti novi delavski zakonodaji so se v ponedeljek zvečer preselili pred stavbo nacionalne televizije MTV, od koder so oboroženi varnostniki pred tem nasilno odstranili dva opozicijska poslanca. Na protestih se je zbralo več tisoč ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Protestov se je udeležilo tudi več opozicijskih poslancev, ki zahtevajo, da bi na televiziji lahko prebrali peticijo s svojimi zahtevami glede prenovljene delavske zakonodaje, ki so jo sindikati označili za suženjsko.

To so poskusili že v nedeljo zvečer, a so jim varnostniki na nacionalki preprečili. Dva opozicijska poslanca so tudi nasilno odstranili iz stavbe, še enega pa so morali po prerivanju z varnostniki odpeljati v bolnišnico.

Zatem so opozicijski poslanci pozvali k novim protestom, tokrat pred stavbo nacionalne televizije. Eden izmed njih je k protestom pozval pod sloganom "če nas vržejo skozi vrata, bomo prišli nazaj skozi okno".

Policiji so tudi predali ovadbo, ker da jim je bil kot poslancem preprečen dostop do javne institucije. "To ni zasebna televizija Fidesza," vladajoče stranke pod vodstvom premierja Viktorja Orbana. "To je televizija madžarskega ljudstva, ki se financira iz davkoplačevalskega denarja," poudarjajo v opoziciji.

Na drugi strani vodstvo televizije zavrača njihove pozive in nasilne poskuse, da bi dosegli svoje. Že v ponedeljek so jih kazensko ovadili, ker da so "prekoračili svoja poslanska pooblastila", je poročala madžarska tiskovna agencija MTI.

Vodstvo pa so podprli tudi v stranki Fidesz in ocenili, da gre za nasilno vmešavanje v novinarsko avtonomijo, še poroča MTI. Poleg tega so ocenili, da gre za "dobro znane metode promigrantske mreže Georgea Sorosa", ameriškega milijarderja judovskega rodu, ki naj bi, kot v prvi vrsti trdi Orban, stal za vsemi levičarskimi "zarotami" proti Madžarski in desnici v Evropi.

Največje proteste na Madžarskem v zadnjem desetletju je sprožila v sredo sprejeta nova delavska zakonodaja, ki so jo sindikati označili za suženjsko. Med drugim predvideva povečanje dovoljenega števila prostovoljnih nadur z 250 na 400 ur, rok za njihovo izplačilo pa se povečuje z enega leta na tri. Začela naj bi veljati s 1. januarjem.

V nedeljo zvečer se je v Budimpešti na protestih zbralo okoli 15.000 ljudi. Prišlo je tudi do spopadov s policijo, ki je uporabila solzivec.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.