N.Z. | 22. 6. 2020, 14:02

Mag. Anton Travner: »Policija ni pod pritiskom, da bi morala ukrepati proti transparentom!«

Nebojša Tejić/STA


Generalni direktor policije mag. Anton Travner je v daljšem intervjuju za Dnevnikov Objektiv spregovoril tudi o petkovih protestnikih, njihovih transparentih in odnosu posameznih policistov do njih.

Potem ko je zanikal, da bi kot generalni direktor policije posamezni policijski upravi ali policistu karkoli rekel ali naročil v smeri prekoračitve meje zakonitega, pa se je glede transparentov z napisi ’Smrt janšizmu, svoboda narodu’, ki ga aktualna oblast vidi kot grožnjo s smrtjo predsednku vlade in njegovim podpornikom, izrekel takole:

»Glede konkretnih napisov vam lahko odgovorim le to, da policija ni pod nobenim pritiskom, ali ukrepati ali ne. V vsakem primeru, ko so podani razlogi za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, na koncu o tem presoja tožilstvo in ne policija. Mi pa smo seveda dolžni v vsakem primeru obravnavati sume kaznivih dejanj. Tožistvo je nato tisto, ki ima v rokah škarje in platno.«

Generalni direktor policije pa je v nadaljevanju potrdil, da transparente policisti vendarle obravnavajo kot sum grožnje ali kot sum javnega spodbujanja sovraštva, čeravno hkrati zanika, da bi poznal podrobnosti ali se s tem tudi sicer ukvarjal. Je pa v omenjenem intervjuju imel več povedati o razvpiti fotografiji protestnika s policistom z iztegnjenim palcem.

»Vsak kovanec ima dve plati. To se je zgodilo v času, ko je bila ogroženost zaradi koronavirusa še zelo visoka. Sprejeti so bili ukrepi, ki so predvidevali obvezno razdaljo med posamezniki. Na eni strani je bila simpatična gesta policista sprejeta zelo pozitivno, mene pa je predvsem zaskrbelo, da se naš policist ni držal pravil razdalje in osebnih varnostnih pravil za preprečevanje okužb s koronavirusom. Dejstvo pa je, da je bil na motorju in se ni mogel umakniti, tako da tudi zanj ni bilo enostavno.«

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.