N.Z. | 23. 6. 2020, 08:30

Mag. Anton Travner: »Za pot od Bihača do Slovenije morajo tihotapcem plačati 3000 evrov.«

Profimedia


Generalni direktor policije mag. Anton Travner je v daljšem intervjuju za Dnevnikov Objektiv kot specialist za varovanje meje spregovoril o ukrepu napotitve 1000 dodatnih policistov na mejo.

Na vprašanje Dnevnikovega novinarja Petra Lovšina o tem, ali je bila ta odločitev politična ali strokovna, je odgovoril:

»Vprašanje migracij je seveda politično, strokovno in taktično vprašanje. Sem karierni policist in nisem politik. Gre za nedovoljene migracije, ki imajo primarne in sekundarne posledice. Te so bistveno večje, kot jih razume večina ljudi. Trenutno se ne srečujemo z begunci, ampak predvsem z ekonomskimi migranti. Med njimi je majhen delež tistih, ki so upravičeni do mednarodne zaščite, in prav zaradi njih moramo preprečevati zlorabe. Zaradi prezasičenosti upravnih organov nekateri med njimi namreč ne pridejo na vrsto. Situacija je paradoksalna. Govorimo o zaščiti beguncev, hkrati pa jo z masovnimi migracijami onemogočamo. Odločitev o tem, da na mejo pošljemo dodatnih 1000 policistov, je bila popolnoma strokovna. Mejo je treba nadzorovati tako, da odvračamo nedovoljene prehode meje. To je mogoče le z zadostnim številom kadrov in tehničnimi sredstvi. Če bi imeli dovolj kadra, bi bilo na meji ves čas 2000 dodatnih policistov. Na območju zahodnega Balkana je še vedno od 20.000 do 25.000 tujcev, ki poskušajo priti v države EU. To so predvsem ekonomski migranti, moški, stari med 18 in 30 let. Za nekatere niti ne vemo, kdo v resnici so. Močno je prisoten tudi organizirani kriminal za tihotapljenje migrantov. Za pot od Bihača do Slovenije jim morajo trenutno plačati tudi do 3000 evrov.«

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.