30. 8. 2017, 06:00 | Vir: STA

Magna: Inštitut za trajnostni razvoj opozarja na nedopustne pritiske, Gorazd Marinček pa je zaprosil za policijsko zaščito!

profimedia

Inštitut za trajnostni razvoj (ITR) se je po nedavni zavezi Magne za prenos prometa na železnico, kar bo po njihovem bistveno zmanjšalo onesnaženje zaradi obsežnega transporta, odločili, da se na izdajo okoljevarstvenega soglasja ne pritožijo, ob tem pa vseeno opozorili na neodgovoren populističen pritisk na nevladne organizacije v primeru Magne.

ITR že 20 let deluje na področju ekološkega kmetijstva ter odlično pozna problematiko kmetijskih zemljišč v Sloveniji in "katastrofalno prostorsko-razvojno načrtovanje", zaradi katerega je naša država po njihovih navedbah "pridelala" skoraj 700 degradiranih območij v skupnem obsegu prek 2300 hektarjev, od katerih je lep del zrasel na prej kakovostnih kmetijskih zemljiščih.

"Dejstvo, da naj bi bila investicija Magne Steyr umeščena na kakovostna kmetijska zemljišča, ter da je vlada s posebnim zakonom, sprejetem po hitrem postopku, preprečila vsako vprašanje in razpravo glede tega, je bila za ITR tudi glavni razlog za vstop v postopek," so spomnili v sporočilu za javnost.

Po zavezi Magne za prenos prometa na železnico so se v tej nevladni organizaciji sicer odločili, da se ne bodo pritožili na okoljevarstveno soglasje.

  • "Po našem mnenju predlagana rešitev glede kmetijskih zemljišč in gozda ne more ustrezno nadomestiti izgube kmetijskih zemljišč, zato to nikakor ne sme postati vzorec za naprej. Po nedavni zavezi Magne za prenos prometa na železnico, kar bo bistveno zmanjšalo onesnaževanje zaradi obsežnega transporta (za kar so posebej zaslužni kolegi na Umanoteri), smo se odločili, da se ne pritožimo. Smo pa zgroženi nad lahkomiselnostjo in aroganco vladnih predstavnikov, ki so investitorju dajali obljube, ki jih je možno izpolniti le ob neupoštevanju zakonitih postopkov za odobritev začetka gradnje."

Po njihovem mnenju je prav tako neodgovoren populističen pritisk na organizacije, kar so v poročilu za javnost pospremili z naslednjimi besedami:

  • "Prav tako je neodgovoren populističen pritisk na organizacije, ki smo si "drznile" izpolniti svojo državljansko dolžnost, da postavimo pomembna vprašanja glede varovanja zdravja ljudi in okolja, ter se oglasiti ob očitnih nepravilnostih. Da smo naredili prav, nam potrjujejo sporočila prebivalcev z območja predvidene investicije, ki so se nam zahvalili za naše delo – za razliko od protestnikov z istega konca, ki bi v resnici morali protestirati nekje drugje."

V ITR zdaj pričakujejo, da bo vlada v prihodnje delovala strokovno in transparentno ter omogočila argumentirano javno razpravo v okviru zakonsko predpisanih postopkov. Prav tako pričakujejo, da od vlade, zlasti pa ministrstva za gospodarstvo, ne bodo več poslušali neresničnih in škodljivih dilem v smislu "delovna mesta ali varovanje okolja", saj po njihovem potrebujemo oboje.

E-forum vztraja navkljub grožnjam!

Medtem Gorazd Marinček iz Slovenskega E-foruma po poročanju Dnevnika vztraja, da se bo organizacija pritožila na okoljevarstveno soglasje. Zaradi domnevnih groženj pa je Marinček zaprosil tudi za policijsko varstvo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.