26. 5. 2021, 12:14 | Vir: STA

Maj marsikje eden najbolj namočenih v zgodovini meritev

Profimedia
Maj marsikje eden najbolj namočenih v zgodovini meritev (foto: Profimedia)

Zlasti na severu države je bilo danes nenavadno sveže jutro za konec maja. Najnižjo temperaturo so izmerili na Kredarici, minus 5,5 stopinje Celzija. Tudi celoten mesec maj je bil doslej hladnejši od dolgoletnega povprečja, po količini padavin pa bo po pričakovanjih marsikje eden najbolj namočenih majev v zgodovini meritev, pravijo na Arsu.

Poleg Kredarice so temperature pod lediščem davi izmerili tudi na Zelenici (minus 2,1 stopinje), Jezerskem (minus 1,2 stopinje) in v Logarski dolini (minus 0,7 stopinje). V Bovcu pa je živo srebro prilezlo do 1,6 stopinje Celzija nad ničlo, so med drugim prek Twitterja opozorili na Agenciji RS za okolje (Arso).

Maj je bil doslej hladnejši od dolgoletnega povprečja. Edino toplo obdobje je bilo okoli 10. maja, pa še tisto bolj kratko, je ob tem pojasnil klimatolog na Arsu Gregor Vertačnik.

Pri padavinah v maju pa so velike razlike med vzhodnim in zahodnim delom države. Zelo veliko padavin je bilo zlasti na severozahodu države, ponekod več kot 500 milimetrov, medtem ko je bilo na severovzhodu padavin precej manj kot na severozahodu, pa vendar več od dolgoletnega povprečja.

"Se pa nekaj padavin še obeta v naslednjih dneh, tako da pričakujemo, da bo maj po količini padavin povsod nad dolgoletnim povprečjem. In da bo marsikje to eden najbolj namočenih majev v zgodovini meritev," je dejal Vertačnik.

Podobne so bile pri nas razmere tudi pred dvema letoma, je pa takrat bila povprečna temperatura še malenkost nižja, kot je zdaj, je dodal klimatolog.

Izstopajoča vremenska zanimivost za letošnji maj je povezana tudi s snežno odejo

V maju je namreč zapadlo izredno veliko snega v delih visokogorja, na območjih nekje nad 2000 metri. Na Kredarici ga je do danes zapadlo skupno več kot štiri metre; to je vsota dnevnih vrednosti. Prejšnji rekord za maj je bil 309 centimetrov, dosežen dve leti nazaj.

Trenutna višina snežne odeje na Kredarici pa je 520 centimetrov, kar je najvišja snežna odeja za ta datum od začetka meritev, torej skoraj 70 let, je še izpostavil Vertačnik.

Po danes objavljenih zbranih podatkih Arsa je bila v obdobju med 10. in 23. majem najvišja temperatura zraka izmerjena na območju Črnomlja oz. Doblič, in sicer 29,7 stopinje Celzija, in sicer 11. maja. Najnižja izmerjena temperatura v omenjenem obdobju pa je bila na Kredarici 19. maja, in sicer minus 5,6 stopinje.

Medtem vremenska napoved kaže na večinoma sončno vreme danes in do četrtka popoldne, ko bodo zlasti na severu plohe ali nevihte, zvečer pa bodo padavine zajele večji del Slovenije. Do petkovega jutra bodo padavine povsod ponehale, veter se bo polegel. V petek bo na Primorskem jasno, drugod občasno zmerno oblačno. V soboto bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, predvsem popoldne bodo možne krajevne plohe.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.