21. 4. 2019, 23:47 | Vir: STA

Makedonski volivci bodo predsednika države izbrali v drugem krogu

profimedia

V prvem krogu predsedniških volitev v Severni Makedoniji, prvih po spremembi imena države, je po začasnih rezultatih kandidat vladajočih socialdemokratov in albanske stranke DUI Stevo Pendarovski v rahli prednosti pred kandidatko največje opozicijske stranke VMRO-DPMNE Gordano Siljanovsko Davkovo. 5. maja se bosta pomerila v drugem krogu.

Pendarovski je po preštetih 80 odstotkih glasovnic dobil 42,23 odstotka glasov, Siljanovska Davkova pa 41,6 odstotka, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Blerim Reka, kandidat dveh manjših opozicijskih albanskih strank, je dobil 11,57 odstotka glasov.

Za zmago v prvem krogu bi moral kandidat dobiti podporo več kot 50 odstotkov volivcev. Drugi krog volitev bo 5. maja, za predsednika pa bo izbran tisti, ki bo dobil večino glasov, pod pogojem, da bo glasovalo najmanj 40 odstotkov volilnih upravičencev. Če bo udeležba nižja, bodo celotne volitve ponovljene.

Danes se je do 18.30 volitev udeležilo 39,7 odstotka volivcev, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V predvolilni kampanji sta bila pričakovano v ospredju prespanski sporazum, v skladu s katerim je država februarja letos spremenila ime v Severno Makedonijo, ter njeno približevanje EU in Natu. Pendarovski tako kot vlada podpira sporazum kot tudi spremembo imena. Strokovnjakinja za ustavno pravo Siljanovska Davkova pa tako kot stranka VMRO-DPMNE sporazum zavrača. Napoveduje njegovo spodbijanje na mednarodnem sodišču. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord