20. 11. 2023, 15:50 | Promocijska objava

Maltodekstrin v športni prehrani: skrita sestavina uspeha

promocijska fotografija

Maltodekstrin je ogljikov hidrat, ki se pridobiva iz škroba. V telesu se hitro razgradi in pretvori v glukozo. Ravno zaradi hitre razgradnje je idealen energijski vir za športnike in rekreativce, saj telesu zagotavlja hitro in učinkovito oskrbo z energijo, ki jo med intenzivno telesno aktivnostjo izgubimo.

Prednosti maltodekstrina v športni prehrani

Maltodekstrin je v športni prehrani pogosta sestavina energijskih gelov, napitkov in drugih izdelkov, namenjenih hitri obnovi glikogenskih zalog v mišicah. A zakaj se maltodekstrin dodaja športni prehrani? Sledijo glavni razlogi, zakaj je v svetu športa tako priljubljen:

● hitra oskrba z energijo: ker se hitro prebavi in absorbira, lahko športnikom zagotovi takojšnjo energijo med treningom ali tekmovanjem;
● preprosta uporaba: ker je topen v vodi, je enostaven za uporabo in mešanje z drugimi sestavinami, zato ga lahko poljubno dodajate doma pripravljenim napitkom ali hrani;
● nežen za želodec: v primerjavi z nekaterimi drugimi ogljikovimi hidrati je lažje prebavljiv, zato imate med telesno aktivnostjo manj prebavnih težav, kot če bi uživali kakšne druge ogljikove hidrate.

Kako maltodekstrin pravilno uporabljati?

Maltodekstrin nekateri športniki uporabljajo pred treningom ali tekmovanjem za hiter dvig energije, drugi pa ga raje zaužijejo med ali po vadbi za obnovo glikogenskih zalog. Vsekakor je pomembno vedeti, kakšen učinek ima maltodekstrin v različnih fazah vadbe, da ga boste znali privilno jemati glede na svoje potrebe:

● pred vadbo: zaužitje pred vadbo – idealno od 30 do 60 minut pred večjim fizičnim naporom – vam zagotovi dodatno energijo, ki jo potrebujete za trening;
● med vadbo: če trenirate vzdržljivostne športe, npr. maraton, kolesarjenje ali triatlon, je maltodekstrin lahko stalni vir energije med treningom;
● po vadbi: po intenzivni vadbi, ko se glikogenske zaloge v mišicah izpraznijo, lahko pomaga obnoviti zaloge energije, kar pospeši okrevanje.

promocijska fotografija

Je smotrno kombinirati maltodekstrin z drugimi živili?

Maltodekstrin je vsestransko prehransko dopolnilo, zato ga lahko z lahkoto kombinirate z drugimi živili ali dodatki.

Kombiniranje z ogljikovimi hidrati

Maltodekstrin lahko brez težav uživate z drugimi ogljikovimi hidrati. To vam bo še posebej koristilo, če se ukvarjate z vzdržljivostnimi športi, saj boste sposobni ohraniti visok nivo energije tekom celotnega treninga. Veliko vzdržljivostnih športnikov kombinira različne vire energije, saj je na ta način zagotovljeno postopno sproščanje in različne stopnje absorpcije za visoko raven energije tekom celotnega treninga.

Kombiniranje z beljakovinami

Beljakovine so za marsikoga steber športne prehrane. Nič čudnega, saj so eno od bistvenih hranil v naši prehrani ter pomembne pri izgradnji mišic. A za ta proces mora imeti telo dovolj energije, zato je treba vnesti tudi dovoljšno količino ogljikovih hidratov za hiperkalorično prehrano, da se ustvari presežek kalorij, ki ponudi dovolj energije za fiziološke procese izgradnje mišic. Maltodekstrin je idealen za to, saj je lahko prebavljiv, preprost za uporabo in vas hitro oskrbi z energijo.

Dvignite nivo energije in svoje športne zmogljivosti

Maltodekstrin je postal nepogrešljiv v športni prehrani za vse, ki za svoje športno udejstvovanje potrebujete kakovostne in hitre vire energije. A pomembno je izbrati zaupanja vreden izdelek priznanega prodajalca. Spletna trgovina s športno prehrano Proteini.si je vodilno spletno mesto za vse, ki želite svojo prehrano obogatiti s kakovostnimi dodatki, med katerimi je seveda tudi maltodekstrin. Ne glede na to, ali ste profesionalni športnik ali rekreativec, bodo Proteini.si zagotovo zadovoljili vse vaše potrebe na področju športne prehrane.