4. 10. 2020, 08:19 | Vir: STA

Manhattan, srce New Yorka, se zaradi epidemije prazni

profimedia

Podjetje Compass sporoča, da je prodaja stanovanjskih nepremičnin na Manhattnu v tretjem četrtletju letos padla za 46 odstotkov, saj se nadaljuje beg prebivalstva iz najdražjega dela mesta New York zaradi pandemije koronavirusa. Ljudje se najbolj selijo v predmestja in na Florido.

Na Manhattnu je trenutno na prodaj 10.000 stanovanj, kar je rekord. Manhattan v času koronavirusa ne ponuja ničesar takega, zaradi česar bi bilo vredno odšteti astronomske najemnine. Restavracije in bari so odprti na pol, zabav večinoma ni, gledališča ostajajo zaprta. Ljudje, ki so brez službe, na Manhattnu nimajo kaj iskati, narašča kriminal, javni promet je pešal že pred pandemijo.

Vsem težavam se bodo kmalu pridružili še višji davki, saj je mesto porabilo ves denar za boj proti pandemiji in skupaj z drugimi s klobukom v roki čaka na miloščino zveznega kongresa, kjer pa republikanski senatorji niso zagreti za pomoč demokratskemu mestu.

Predmestja medtem doživljalo razcvet. Prodaja nepremičnin je v tretjem četrtletju v zavetišču izjemno bogatih Hamptons na koncu Long Islanda poskočila za 76 odstotkov, v prav tako bogatem okrožju Westchester severno od mesta je prodaja narasla za 56 odstotkov, bogataši pa se selijo tudi v okrožje Fairfield v Connecticutu, kjer je prodaja narasla za 36 odstotkov.

New York trenutno doživlja usodo drugih velikih nekoč cvetočih ameriških velemest, kjer so mestna središča postala le prazna lupina, tisti z denarjem pa so napolnili predmestja.

Prebivalci New Yorka bežijo tudi na tradicionalno pribežališče starejših Newyorčanov Florido. V okrožju Palm Beach je prodaja stanovanjskih nepremičnin narasla za 62 odstotkov, v Miamiju pa za 21 odstotkov.

Prodajalci nepremičnin na Manhattnu se še niso zavedli, kaj se dogaja in vztrajajo pri visokih cenah. Povprečna prodajna cena stanovanja na Manhattnu je narasla za 32 odstotkov na 2,18 milijona dolarjev. Dokler ne bo konca pandemije, Manhattan ne bo oživel.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.