Mnenje | 29. 12. 2021, 14:26

Mario Fafangel: "Nobenemu nisem dolžan ničesar."

Nebojša Tejić/STA
Mario Fafangel: "Nobenemu nisem dolžan ničesar." (foto: Nebojša Tejić/STA)

Mario Fafangel, predstojnik Centra za nalezljive bolezni NIJZ, je za N1 Slovenija spisal novo udarno kolumno, ki nosi (sumljivo preroški) naslov 'kaj pa, če je to slovo?'.

Mario Fafangel v svoji kolumni jasno, glasno in 'na prvo' takole:

"Grožnje, največkrat v internetni obliki “mansplaininga”, česa vsega ne razumem, zahteve, kaj in kako bi moral komunicirati, kaj moram povedati. To je le majhna selekcija. Z radovednostjo (včasih tudi z obupanostjo) se lotim takšnih klicev, mailov, sporočil, tagov na družbenih omrežjih. Večinoma so to plačani pobudniki, ki hrepenijo po pozornosti, oziroma osebe s finančno agendo v ozadju. Kako to zapakirati elegantno, politično korektno in “na nivoju”. Ne da se. Da povzamem.  Nobenemu nisem dolžan ničesar. Z javnostjo bom komuniciral točno o tem, kar bom (strokovno) želel (sporočiti), točno takrat, ko bom to želel (ko bom imel kaj povedati in ne zato, da bi videl svoj obraz na televiziji). V mislih me imejte kot koleričnega Gandalfa: “A wizard is never late, nor is he early. He arrives precisely when he means to.” (Čarovnik nikoli ne zamuja, niti ne pride prezgodaj. Vedno pride točno takrat, ko si želi.) To si lahko privoščim, ker mi nihče ni ničesar podaril. In nikomur nisem ničesar dolžan. Nihče mi ni kupil sledilcev. Najpomembnejše pa je, da pravzaprav vsega tega ne potrebujem. Ne sledilcev ne položaja. Želim si le dobro opravljati delo, katerega obseg pa seveda ni takšen, kot si ljudje predstavljajo. Kako naprej? Epidemiologi lahko svetujemo politiki. Politika ima širši nabor deležnikov in svetovalcev s številnih področij. Sprejme težke odločitve v težkih časih. Naloga politika je, da najde kompromis in da sprejme odgovornost za svoje odločitve. Nikakor pa se ne sme uveljaviti praksa, da stroka ubesedi to, kar si želi politika, ki s tem vso odgovornost prenese na stroko. Tako ne bo šlo. Ne pri meni."

Celotno kolumno Maria Fafangla, v kateri spregovori o boosterjih (ali tretjem odmerku), obveznem cepljenju, vprašanju karantene ter Omikronu (ali “Kako je Grinch ukradel božič”) si preberite tukaj: Mario Fafangel: kaj pa, če je to slovo?