27. 2. 2020, 13:11 | Vir: STA

Marjan Šarec: Tisti, ki so pozivali k zaprtju meja, le širijo paniko

STA/Nebojša Tejić

Vlada, ki opravlja tekoče posle, je danes obravnavala ukrepe za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Sprostila je blagovne rezerve, da ne bi zmanjkalo zaščitne opreme izvajalcem zdravstvenih storitev. Na podlagi dogovora s sosednjimi državami pa ugotavlja, da zaprtje meja ne bi ustavilo širjenja virusa, bi pa ohromilo državo.

Do danes v Sloveniji še vedno nimamo potrjenega primera okužbe z novim koronavirusom, imajo pa primere sosednje države. Kot je po današnji seji vlade dejal minister za zdravje Aleš Šabeder, je samo vprašanje dni, ko bodo prvi primer okužbe potrdili tudi v Sloveniji.

Vlada je danes sprostila državne blagovne rezerve, kar po pojasnilih ministra pomeni, da bodo v primeru potrebe lahko prosto razpolagali z zaščitnimi sredstvi za strokovni kader. Gre za maske, očala, rokavice, halje in prekrivala za obutev. Kot je dodal premier Marjan Šarec, je sprostitev blagovnih rezerv namenjena tistim, ki izvajajo zdravstvene storitve, in ne za prebivalstvo. "Najprej je treba zaščiti delavce v sistemu, da bodo lahko učinkovito nudili pomoč prebivalcem," je opomnil.

Šarec se je danes odzval tudi na nekatere pozive, da mora Slovenija zapreti meje, aktivirati civilno zaščito in podobno. Opozoril je, da je treba ravnati odgovorno, da se ne bo zgodilo, da bodo potem stranske posledice večje, kot je nevarnost virusa. Pri tem je naštel težave, ki bi nastale, če bi ljudje zaradi panike začeli dvigovati prihranke z bank ali pa nenormalno kupovati zaloge, kar se sicer že dogaja. Civilna zaščita se bo vključila, če bo bolnikov več, takrat se bodo vključili še vojska, saniteta in drugi. "A nismo še tam. Zato tisti, ki so pozivali k zaprtju meja, le širijo paniko," je prepričan premier.

Izkušnje iz sosednje Italije so pokazale, da zelo ostri ukrepi niso preprečili širjenja bolezni. Hrvaška izvaja kontrolo na mejah, ki povzroča zastoje pri prehodu meja. "Danes je kolona skoraj do Brežic za vstop v Hrvaško. Taki ukrepi niso učinkoviti. Zastoji na meji pa povzročajo gospodarsko škodo," je naštel Šarec. Situacijo je treba spremljati skrajno resno, se zavedati, da je na mejah virus že prisoten, vendar ustvarjanje panike ne prispeva k reševanju situacije, je opozoril Šarec.

Šarec je povzel tudi nekatere ukrepe, o katerih so se dogovorili pristojni ministri sosednjih držav pred dnevi v Rimu. Države torej ne bodo zapirale meja, delile bodo informacije za potnike, medsebojno si bodo izmenjevale podatke o virusu, poenotile bodo informacije za strokovno in širšo javnost, ukrepe pa bodo usklajevali na rednih videokonferencah. Glede odpovedi množičnih dogodkov se odloča od primera do primera, pri čemer je Šarec opozoril, da tudi Slovenijo čakajo nekateri večji dogodki, na primer tekma smučarskih skokov v Planici. Šabeder je ob tem izpostavil, da v Italiji ugotavljajo, da je le malo njihovih prebivalcev okužilo v Aziji, do večine prenosa okužbe je prišlo znotraj meja Italije.

Šabeder je zagotovil, da so vključeni vsi ključni organi, ki se dnevno sestajajo in situacijo spremljajo iz ure v uro, navodila in obvestila pa sproti posodabljajo. Popisujejo tudi zaščitno opremo v vseh bolnišnicah in zdravstvenih domovih, na ministrstvu pa trenutno nimajo informacij, da bi bil kateri zavod brez zaščitne opreme. Slovenija se bo v tem tednu sicer pridružila evropskemu javnemu naročilu za zaščitno opremo.

Celotna zaščitna oprema je sicer potrebna samo ob jemanju brisa za testiranje, je pojasnila državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek. Ponovno je poudarila pomembnost higienskih ukrepov, saj lahko največ naredimo s tem, da si redno umivamo in razkužujemo roke ter tako ne prenesemo virusa na sluznico.

Popolnoma neustrezno je, da zdravi ljudje, ki prihajajo iz tujine, tudi z ogroženih območij, ostajajo na bolniškem staležu, je še poudarila.

Zdravstvenim izvajalcem bodo danes posredovali nekoliko posodobljena navodila, v petek dopoldan pa se bodo sestali s predstavniki primarnih izvajalcev. Želijo namreč čim bolj formalizirati poti, da bodo ljudje točno vedeli, kam se obrniti. Na državi ravni sicer niso dali navodil glede triaže bolnikov pred zdravstvenimi ustanovami, za kar so se odločili nekateri zavodi. "S tem smo seznanjeni, temu ne nasprotujemo," je dejala Repar Bornškova in dodala, da bodo po petkovem sestanku morda določili drugačno, skupno pot.

Tudi državna sekretarka je poudarila, da ni na mestu zapiranje javnih ustanov, sploh v situaciji, ko v Sloveniji še niso potrdili okužbe. Ko jo bodo, pa jo bodo obravnavali po pripravljenem načrtu. Prvo okuženo osebo bodo hospitalizirali, pa tudi osamili tiste, ki živijo z njimi. Za ostale pa kontaktov ne bodo omejili.

Tako Šarec kot Šabeder sta zavrnila navedbe zdravniške zbornice, da zdravstvene ustanove ne bi bile obveščene o stanju in ukrepih. "Izjava, da se zdravniki bojijo virusa, je legitimna, ne prispeva pa k umirjanju javnosti," pa je o izjavi zbornice dejal Šarec. Šabeder pa je zbornico javno pozval, "da nemudoma preneha s sejanjem strahu in panike med prebivalstvom in stroko".

Direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nina Pirnat se je sicer že v sredo odzvala na predlog zdravniške zbornice, da bi bolnike s sumom na koronavirus pregledali na območnih enotah NIJZ. "NIJZ je terciarna ustanova, ki je dolžna ukrepati in prepoznavati primere, pripravljati navodila, programe, in populacijsko zaščito. NIJZ pa ne more izvajati zdravstvenega varstva bolnikov na klinični ravni," je pojasnila. Tam morajo po njenih besedah nastopiti klinični zdravniki, ki imajo na voljo vso diagnostiko, opremo in dovoljenje za izvajanje zdravstvene dejavnosti.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.