15. 12. 2017, 13:51 | Vir: STA

Marjan Šarec vstopa v tekmo za poslanske mandate, piše Mladina!

profimedia

Marjan Šarec, ki se je na zadnjih predsedniških volitvah prebil v drugi drog volitev, je že napovedal vstop v tekmo za poslanske mandate na volitvah prihodnje leto.

Njegov slogan ostaja enak: Človek. Skupnost. Država. Na področju zdravstva pa obljublja red. "Naš cilj je vstop v DZ s čim več odstotki glasov," je še dejal za Mladino.

V ponedeljkovi anketi časnika Delo je njegova stranka zasedla prvo mesto na lestvici priljubljenosti. Podporo ji je izreklo skoraj 16 odstotkov vprašanih. Šarec je v pogovoru za Mladino dejal, da rezultat jemlje kot spodbudo, "kot kazalec tega, da smo na pravi poti, da smo si zastavili prave cilje".

Vztraja, da je pripravljen in da ve, v kaj se spušča. Ob tem pa je ocenil, da če bi ostale stranke razmišljale strateško, bi ga morda med predsedniško kampanjo v večjem številu podprle. "V njihovem interesu bi moralo biti, da sem izvoljen za predsednika. Potem danes ne bi imele takih problemov z mojo stranko," je dejal.

O premierskem mestu sicer ne razmišlja. "To bi bilo zelo domišljavo," je navedel. A dodal, da je vsak predsednik stranke, ki nastopi na volitvah, načeloma kandidat za premiera. "Če se ne bi počutil sposobnega za opravljanje funkcije, potem se ne bi odločil za kandidaturo," je dodal.

Ob tem je spomnil, da jih primerjajo s Pozitivno Slovenijo ali SMC. "A edini cilj teh strank je bil zmaga na volitvah. Cilj Liste Marjana Šarca pa je vstop v parlament," je poudaril.

Šarec se zavzema za spremembo volilnega sistema. Primerna bi se mu zdela uvedba možnosti preferenčnega glasu po vzoru volitev v evropski parlament, ni pa nujno, da je edina sprejemljiva.

"Spremembe so po mojem mnenju umestne tudi pri načinu izvolitve vlade v DZ. Ne vidim smisla v tem, da poslanci najprej potrjujejo mandatarja, šele nato pa njegovo ekipo. Vse bi lahko opravili z enkratnim glasovanjem," je prepričan. In če je mandatar odgovoren za sestavo vlade, mora imeti tudi možnost sam odstaviti ministra, je ponovil že znano stališče.

Zavzema se tudi za vnovično vzpostavitev organa, ki bi opravljal funkcijo nekdanje Službe državnega knjigovodstva. "Ko so ukinili SDK, se je začela plačilna nedisciplina. To je bila nekakšna finančna policija, ki je danes nimamo, in vsak lahko dela, kar hoče," je ocenil.

Na področju zdravstva obljublja red. "Problem je neracionalna poraba denarja," je prepričan.

Vprašanje boja proti podnebnim spremembam jemlje resno in podpira gradnjo drugega bloka nuklearke v Krškem. Kot državljana pa ga moti prevelika birokracija: "Da moram ljudem neprestano pojasnjevati, zakaj nečesa ni mogoče storiti."

Na vprašanje o tem, kdo sestavlja trdno jedro njegove stranke, ki šteje okoli 300 članov, je dejal, da so to ljudje, ki jih je bilo mogoče ob njem videti že med predsedniško kampanjo. "Širši javnosti niso poznani. Generalni sekretar stranke je Brane Kralj, podpredsednik stranke je Igor Žavbi," je navedel.

Poudaril je, da so odprti za širše sodelovanje, "izogibali se bomo le ljudem, ki so vpleteni v kakršnekoli sumljive posle".