16. 11. 2019, 06:00 | Vir: STA

Markov trg v Benetkah kljub poplavam poln turistov

profimedia

Markov trg v Benetkah, ki je kljub poplavam znova dostopen, so danes preplavili turisti. Znova so odprti tudi muzeji in turistične znamenitosti. Mesto na vodi se ob tem pripravlja na novo deževje.

Po poplavljenem trgu svetega Marka, ki je najnižja točka v mestu, se danes sprehajajo številni turisti v gumijastih škornjih in se fotografirajo. Znova so odprti tudi številni muzeji in turistične znamenitosti, med drugim Doževa palača.

Šole, ki jih otroci v Italiji obiskujejo tudi ob sobotah, so medtem zaprte. Prav tako ne obratuje javni prevoz po kanalu Grande.

Gladina vode je danes okoli 120 centimetrov nad običajno gladino morja. To je precej manj kot v torek, ko je voda segala 187 centimetrov nad običajno gladino, kar je največ v več kot 50 letih. Poplavljene so bile skoraj celotne Benetke. Velik del mesta je bil sicer znova poplavljen v petek, pri čemer so prebivalci hiteli zaščititi svoje domove in podjetja.

Po navedbah beneškega župana Luigija Brugnara škoda zaradi poplav znaša več sto milijonov evrov.

V pogovoru za italijanski časnik Il Messaggero je svoje someščane pozval, naj bodo pogumni. Zavzel se je tudi za dokončanje gradnje zaščitnih pregrad, imenovanih Mose, ki naj bi ubranile beneško laguno pred poplavami.

Italijanska civilna zaščita je sicer za danes znova izdala najvišje opozorilo pred neurji za Benetke in deželo Benečija. Po poročanju Messaggera bo v nedeljo v mestu na vodi gladina morja 160 centimetrov nad običajno.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.