14. 2. 2017, 19:45 | Vir: STA

Matej Špehar o posnetku pretepa s Podbočja: "Šok za Slovenijo, ne pa tudi za svet!"

profimedia

Dan po pretepu pri Podbočju, za posledicami katerega je 26-letna žrtev za posledicami umrla, še niso ugotovili dejanskega motiva, znano je le, da je do nasilja prišlo zaradi verbalnega spora ob popivanju.

Naj spomnimo ...

V ponedeljek, 13. februarja, so bili policisti ob približno tretji uri zjutraj obveščeni o anonimnem klicu, da "preko enega od socialnih omrežij spremljajo posnetek nasilja nad neznanim mlajšim moškim, ki naj bi imel prerezan vrat in se nad njim še kar izživljajo". Pri pretepu, ki sta ga istega dne prijeta osumljenca napada, stara 20 in 29 let, alkoholizirana. neposredno prenašala na družbenem omrežju, pa nista uporabila kakšnih predmetov ali orožja.

Osumljenega 29-letnika je policija že večkrat obravnavala zaradi premoženjskih kaznivih dejanj ter kaznivih dejanj zoper premoženje in telo.

Sprva naj bi osumljenca ovadili zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja posebno hude telesne poškodbe, a bo po poročanju medijev tožilstvo spremenilo kvalifikacijo kaznivega dejanja, saj je 26-letnik danes umrl v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana.

Razburja tudi pozna reakcija Facebooka!

Posnetek pretepa pri Podbočju pa je bil v Sloveniji zgodba dneva še iz enega razloga.

Administratorji Facebooka so namreč navkljub prijavam uporabnikov in policije potrebovali kar 13 ur, da so posnetek umaknili.

O tem, zakaj je to trajalo tako dolgo, so pri STA povprašali strokovnjaka za družabna omrežja Mateja Špeharja, ki je menil, da glede na to, da ima Facebook skoraj dve milijardi uporabnikov, le težko "sproti reagira, preverja prijave spornosti in briše neprimerne vsebine".

Kot je dejal Špehar, Facebook prav tako še nima dobro razvitega algoritma prepoznave videovsebin. Samodejni algoritmi denimo prepoznajo goloto, medtem ko težje prepoznajo nasilje. Na drugi strani namreč to vsebino še vedno pregleda človek.

Drugi razlog za razmeroma pozen umik vsebine pa je bil po mnenju Špeharja časovna razlika. Ko so začele deževati prijave, je bila v Ameriki še noč, zato so jih začeli preverjati z zamudo.

Sicer pa se je to, da sta nasilneža svoje nizkotno početje objavila v neposrednem prenosu na družbenem omrežju, tokrat izkazalo celo za koristno, je ocenil Špehar. Vprašanje je, če bi policija našla krivca - in če bi že ga - kako trdni bi bili dokazi, razmišlja Špehar.

Komentarji in deljenje dalje so 'efekt ulice'

Posnetek pretepa so si v urah po predvajanju v neposrednem prenosu sicer ogledali mnogi uporabniki Facebooka, kar pa Špeharja niti ni presenetilo.

"Da so ljudje želeli vedeti, kaj je to, o čemer vsi govorijo", se mu zdi človeško. Prav tako razume t.i. "efekt ulice", ko so uporabniki delili posnetek naprej ter pisali komentarje, s katerimi so izražali zgroženost ob početju nasilnežev.

Nikakor pa Špehar ne razume, kako je mogoče, da nekdo ob takšne videoposnetku pritisne všeček oz. 'like'. Kot je razbral, jih je bilo pod posnetkom kar kakih 300 ali 400. Kot si razlaga, verjetno kdo niti ne razume, kaj ta gumb pomeni. "Nekaj pa je verjetno tudi takšnih, ki bi jih veljalo vzeti pod lupo in jih povprašati, kaj jim je na tem videoposnetku všeč," je dodal.

Posnetki, kakršnemu so bili uporabniki Facebooka priče tokrat, so obstajali že pred pojavom družabnih omrežij, vendar pa niso prišli v javnost.

Čeprav je težko razumeti, kaj se zgodi s človekom, da to objavi na spletu, pa to ni nekaj novega, je še povedal Špehar. Kot je opomnil, je ravno kak mesec nazaj krožil posnetek, kako so nekega nesrečnika pretepli v ZDA.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.