2. 2. 2022, 01:16

K Mateju Toninu danes prihaja britanski obrambni minister: o tem bosta govorila

Profimedia

V Sloveniji se bo danes mudil britanski obrambni minister Ben Wallace, ki se bo med drugim srečal s slovenskim obrambnim ministrom Matejem Toninom. Po napovedih obrambnega ministrstva se bosta pogovarjala o dvostranskem sodelovanju med Slovenijo in Veliko Britanijo ter o razmerah v Ukrajini in na Zahodnem Balkanu. 

Kot so napovedali na obrambnem ministrstvu, bosta Tonin in Wallace danes govorila o sodelovanju med Slovenijo in Veliko Britanijo na obrambnem in vojaškem področju ter o strateškem kompasu Evropske unije in zveze Nato. 

Profimedia

Tema pogovora bo tudi aktualno dogajanje na ukrajinsko-ruski meji, kjer Moskva že več tednov kopiči svoje vojaške čete, zaradi česar se Zahod boji, da bi lahko sledil oborožen napad na Ukrajino. Del pogovora bo usmerjen tudi na področje varnostne situacije Zahodnega Balkana, dotaknila pa se bosta tudi prizadevanj obrambnega sektorja Slovenije in Velike Britanije na področju klimatskih sprememb in energetske učinkovitosti ter delovanja obeh držav v mednarodnih operacijah in mirovnih misijah. 

Kot so pred prihodom Wallacea poudarili na obrambnem ministrstvu, je sodelovanje med vojskama obeh držav na področju izobraževanja ter usposabljanja zelo dobro, ob čemer so izpostavili sodelovanje v okviru skupne mednarodne vojaške vaje Triglavska zvezda. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord