13. 11. 2020, 15:11 | Vir: STA

Matjaž Jereb: Dosegli smo vrh v drugem valu, a še ni razloga za sproščenost

STA/Tamino Petelinšek

Vodja oddelka za intenzivno terapijo na infekcijski kliniki UKC Ljubljana Matjaž Jereb je opozoril, da ne glede na ocene, da smo v Sloveniji dosegli vrh v drugem epidemičnem valu, še ni razloga za sproščenost ali sproščanje sprejetih ukrepov. Poudaril je, da so razmere v bolnišnicah kritične in da so ves čas na meji obvladovanja razmer.

Uradni govorec za covid-19 Jelko Kacin je danes na novinarski konferenci dejal, da številke o okuženih jasno kažejo, da se epidemija umirja, ob tem pa opozoril, da stanje v bolnišnicah ostaja resno.

Jereb je ob tem opozoril, da so razmere v bolnišnicah tako na navadnih oddelkih kot na intenzivnih kritične. V tem epidemičnem valu so sicer po vsej državi uspeli znatno povečati število bolnišničnih postelj za covidne bolnike, trenutno je v državi na voljo nekaj več kot 200 intenzivnih postelj, kar v tem trenutku zadošča. A se ves čas gibajo na meji obvladljivosti razmer. Tako sicer lahko organizirajo do 250 intenzivnih postelj, a so s tem možnosti izčrpane. Že zdaj so v nekaterih bolnišnicah izčrpali vse možnosti omogočanja novih intenzivnih postelj.

Težave so tako v prostorskih omejitvah, kot v negovalnem kadru. Dodaten problem je, da zboleva zdravstveni kader. Tako trenutno covid-19 preboleva 265 zaposlenih v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, prevladuje negovalno osebje.

Po Jerebovih besedah sicer spremljajo podatke, kje naj bi se zaposleni okužili, a včasih natančna ocena ni možna. "Ocenjujemo pa, da se je večina okužila ob socialnih stikih doma, ne na delovnem mestu," je povedal.

"Potencialno pomanjkanje postelj, stalni pritisk in nepredvidljivost predstavlja dodatno frustracijo za zdravstveno osebje, ki je izčrpano," je dodal Jereb.

Dodatne težave, s katerimi se bodo v prihodnje soočali tudi mnogi zaposleni v UKC, je, kako po ustavitvi javnega potniškega prometa priti na oz. z delovnega mesta. Kot je dejal, bo pri tem treba najti optimalnejše rešitve.

Ker po opozorilih Jereba epidemija še ni končana in so razmere v bolnišnicah dejansko zaskrbljujoče oz. kritične, je pozval prebivalce k spoštovanju ukrepov za zamejitev epidemije. Poudaril je, da bomo lahko samo skupaj obvladovali razmere in z upoštevanjem ukrepov vseh prebivalcev preprečili širjenje okužbe.

Trenutno je smrtnost covidnih bolnikov na intenzivnih oddelkih okoli 15-odstotna, to je manj kot v prvem epidemičnem valu, ko je bila 30-odstotna smrtnost. A kot je poudaril, imajo v UKC trenutno 63 kritično bolnih, večina je priklopljena na aparate, in pri nobenem ne morejo napovedati razpleta zdravljenja.

Na vprašanje o primerjavi med gripo in covidom-19 je dejal, da neposredna primerjava med tema boleznima ni možna. Ocene glede smrtnosti so sicer različne, a nedvomno je, da je smrtnost zaradi covida-19 vsaj desetkrat višja kot pa pri gripi. Desetkrat višji kot pri gripi je tudi sprejem covidnih bolnikov v enote za intenzivno terapijo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.