14. 11. 2021, 07:00 | Vir: STA

Med 15. in 19. novembrom mednarodni teden ozaveščanja o prevarah

profimedia

V ponedeljek se bo začel mednarodni teden ozaveščanja o prevarah, katerega namen je o tej problematiki ozavestiti čim širšo javnost. Letošnjo akcijo je podprlo 32 partnerjev iz različnih institucij in organizacij, častni pokrovitelj tedna pa je tudi tokrat predsednik republike Borut Pahor.

"Leto 2021 je, podobno kot že leto prej, v vseh pogledih nenavadno, vendar nas to ne ustavi v naših prizadevanjih za ozaveščanje o pomembnosti boja proti finančnemu kriminalu, prevaram in korupciji ter izobraževanju javnosti o teh, za vsako družbo pomembnih temah," so sporočili iz družbe Deloitte Slovenija, ki skupaj s partnerji in podporniki organizira dogodke v okviru tedna ozaveščanja o prevarah v Sloveniji.

Konec junija, na svetovni dan žvižgačev, je potekal podpis sporazuma o sodelovanju pri tednu ozaveščanja o prevarah. Vodja področja forenzike za jadransko regijo v družbi Deloitte Yuri Sidorovich je ob podpisu sporazuma opozoril, da so letos zabeležili ogromen porast zlorab, korupcijskih dejanj in prevar, tako kibernetskih kot na področju nabave.

Sporazum je podpisalo 28 partnerjev, med njimi tudi ministrstvo za javno upravo, Komisija za preprečevanje korupcije (KPK), računsko sodišče in Urad za preprečevanje pranja denarja. Letošnji mednarodni teden ozaveščanja o prevarah podpirajo tudi Banka Slovenije, Evropska investicijska banka, Evropska banka za obnovo in razvoj ter Agencija za zavarovalni nadzor.

Na slovesnosti ob odprtja tedna ozaveščanja o prevarah, ki bo v ponedeljek potekala prek spletne platforme Zoom, bo Bojan Dobovšek s Fakultete za varnostne vede Univerze v Mariboru predstavil rezultate študentske ankete na temo dojemanja prevar in korupcije ter kriterijev določanja (proti)koruptivnega vedenja študentov. Med drugim bo v ponedeljek potekalo tudi predavanje o pasteh interneta ter razprava o vlogi revizorja pri odkrivanju prevar.

Med 15. in 19. novembrom se bo sicer zvrstilo 18 dogodkov.

Med drugim bo KPK skupaj z Združenjem nadzornikov Slovenije v torek izvedel spletni webinar o presoji integritete kandidatov za funkcije v organih vodenja in nadzora v gospodarskih družbah in javnem sektorju. V sredo bodo skupaj z ministrstvom za javno upravo in računskim sodiščem pripravili tudi spletni dogodek, na katerem bodo predstavili uporabnost in pomen različnih orodij za transparentnost pri preprečevanju prevar in korupcije. Udeležence bodo med drugim nagovorili minister za javno upravo Boštjan Koritnik, predsednik KPK Robert Šumi in predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel, so sporočili iz KPK.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.