17. 10. 2020, 11:11 | Vir: STA

Med 5605 odvzetimi vzorci v petek 897 pozitivnih brisov

profimedia

V petek so v Sloveniji ob 5605 testih odkrili 897 okužb z novim koronavirusom. Kot je na Twitterju zapisal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin, pa so še eno okužbo Slovenca odkrili v tujini. Delež odkritih okužb glede na teste je torej 16 odstotkov.

Po podatkih, ki jih je objavila vlada, se v bolnišnicah zdravi 250 obolelih za covidom-19, kar pomeni, da je tudi po tem parametru Slovenija prešla mejo za sprejemanje načrtovanih ukrepov z rdečega seznama oziroma razglasitev epidemije.

Nekoliko pod mejo pa še ostaja pri številu tistih, ki potrebujejo intenzivno nego - teh je bilo v petek 43.

Iz bolnišnice so sicer odpustili 28 bolnikov, so pa umrle štiri osebe s covidom-19. Skupaj je tako umrlo 184 ljudi.

Po podatkih Sledilnika za covid-19 je aktivno okuženih že več kot 6000 ljudi, 14-dnevna pojavnost okužb pa je 290 na 100.000 prebivalcev.

Kacin je na Twitterju poudaril, da se število testov, opravljenih dnevno, povečuje. Dodal pa je še opažanje, da masko nosi vse več ljudi in da se "zavedanje, da mora vsak prispevati k zajezitvi covida-19 hitro krepi". Dodal je ključnik Skupaj zmoremo.

Epidemiologi Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) zaradi vse večjega števila okuženih sicer več ne iščejo vseh stikov okuženih. Še naprej obravnavajo potrjeno okužene, pri stikih pa so se omejili le na rizične skupine, pri katerih bodo po poročanju Radia Slovenije še naprej izdajali tudi karantenske odločbe.

"Iščemo stike v domovih starejših občanov, socialnovarstvenih zavodih, v vzgojno-izobraževalnih ustanovah, kot so šole in vrtci, v zdravstvenih ustanovah in pa v skupnem gospodinjstvu. Za vse ostale tesne stike, na primer na delovnem mestu, pri prostočasnih dejavnostih ipd., stikov več ne iščemo in ne obravnavamo, ampak se prosi osebo, ki je pozitivna na covid-19, da obvesti svoje stike in jim posreduje navodila NIJZ," je za radio dejala Nadja Šinkovec Zorko iz NIJZ.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.