4. 4. 2021, 18:56 | Vir: STA

Med aretiranimi zaradi poskusa destabilizacije Jordanije tudi taki, ki so blizu kraljevi družini

profimedia

Jordanske oblasti so v soboto zaradi poskusa destabilizacije države izvedle številne aretacije, med pridržanimi so tudi posamezniki, ki so blizu kraljevi družini. Da je v hišnem priporu, je opozoril nekdanji jordanski prestolonaslednik Hamza bin Husein, polbrat kralja Abdulaha II., ter voditelje države obtožil korupcije.
 

Več ljudi naj bi aretirali zaradi domnevne zarote proti kralju Abdulahu II., videoposnetki pa prikazujejo okrepljeno navzočnost policije na območju kraljeve palače na obrobju Amana, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Oblasti so danes sporočile, da jim je uspelo ustaviti poskus destabilizacije države, v katerega je bil vpleten tudi nekdanji prestolonaslednik Hamza. Namestnik premierja Ajman Safadi je danes sporočil, da je Hamza sodeloval s tujini silami, ki so želele spodkopati varnost Jordanije. V okviru operacije so aretirali najmanj 14 osumljencev, je potrdil.

Hamza sicer v videoposnetku, ki ga je njegov odvetnik v soboto posredoval britanskemu BBC, trdi, da je v hišnem priporu. V video izjavi je Hamza dejal, da trenutno ne sme zapustiti svojega doma ali se srečevati z drugimi. Kritiziral je jordansko vlado in opozoril, da je odgovorna za poslabšanje razmer na področju človekovih pravic v državi.

Zanikal je, da bi bil del "kakršne koli zarote ali hudodelske organizacije", vendar je dejal, da se je hašemitska dinastija "zataknila v korupciji, nepotizmu in zmedi" in da nihče ne sme kritizirati oblasti.

Jordanska vojska je zanikala, da bi bil Hamza v hišnem priporu. Sporočila pa je, da je dobila ukaz, naj prepreči dejavnosti, ki bi lahko ogrozile "varnost in stabilnost" države. Kot je dejal načelnik generalštaba Jusuf Huneiti, so princa "prosili, naj ustavi nekatere dejavnosti, s katerimi bi lahko omajali stabilnost in varnost Jordanije", poroča AFP.

Jordanske varnostne sile so aretirale nekdanjega svetovalca kralja Abdulaha II., člana kraljeve družine in več drugih zaradi "varnostnih razlogov", poročanje jordanske tiskovne agencije Petra povzema BBC.

ZDA in arabske zaveznice so danes poudarile podporo prozahodni vladi v Amanu, ki jo mnogi vidijo kot sidro stabilnosti na Bližnjem vzhodu.

Hamza je najstarejši sin umrlega kralja Huseina in njegove četrte soproge, kraljice Nur, ki je bila rojena v ZDA. Po smrti Huseina je prestol zasedel njegov najstarejši sin Abdulah II, ki je svojega polbrata Hamzo v skladu z željami umrlega kralja imenoval za prestolonaslednika. Po nekaj letih pa mu je odvzel ta naziv ter ga kasneje podelil svojemu najstarejšemu sinu.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.