27. 5. 2021, 07:00 | Vir: STA

Med cepljenimi neznatno število okužb z novim koronavirusom

Profimedia

V ZDA se je med januarjem in aprilom z novim koronavirusom okužilo približno 0,01 odstotka ljudi, ki so bili polno cepljeni, je pokazala ameriškega študija, ki je potrdila visoko učinkovitost cepiv proti covidu-19.

"Čeprav so cepiva, ki jih je odobrila uprava za hrano in zdravila (FDA), visoko učinkovita, so primeri okužbe pričakovani, zlasti preden precepljenost prebivalstva doseže zadostno raven za dodatno zmanjšanje prenosov," piše v raziskavi centra za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC).

Študija je v preučevanem obdobju med 1. januarjem in 30. aprilom zajela 101 milijon polno cepljenih Američanov. Zabeležili so 10.262 primerov primerov okužbe 14 dni ali več kot zadnjem odmerku enega od odobrenih cepiv v ZDA - to so Pfizer, Moderna ali Johnson & Johnson. Od tega je bilo 63 odstotkov žensk, povprečna starost okuženih pa je bila 58 let.

Med temi primeri je bilo 2725 (27 odstotkov) asimptomatskih, 706 (sedem odstotkov) je bilo hospitaliziranih zaradi razlogov, povezanih s covidom-19, 132 (en odstotek) pa jih je umrlo zaradi razlogov, povezanih s to boleznijo, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Delež okužb pri cepljenih je torej približno 0,01 odstotka, hospitalizacij 0,0007 odstotka in smrti 0,0001 odstotka. Genomsko zaporedje je na voljo za pet odstotkov okužb, od tega gre v 64 odstotkih primerov za skrb zbujajoče različice. Med njimi je najpomembnejša B.1.1.7, ki se je najprej pojavila v Veliki Britaniji.

"Število primerov covida-19, hospitalizacij in smrti, ki bodo preprečeni med cepljenimi osebami, bo močno preseglo število primerov okužbe pri cepljenih," poudarjajo avtorji raziskave.

CDC ob tem dodaja, da je dejansko število okužb med cepljenimi verjetno bistveno višje, saj je večina primerov asimptomatskih ali z blagimi simptomi, ki pa jih ne testirajo.

V ZDA je bilo z najmanj enim odmerkom cepljenih okoli 164 milijonov prebivalcev (50 odstotkov), polno cepljenih pa je 39 odstotkov Američanov.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec