16. 8. 2021, 18:08 | Vir: STA

Med cepljenimi proti covidu-19 okužbo potrdili pri promilu

Daniel Novakovič/STA

Do danes je bilo v Sloveniji izvedenih okoli 1,7 milijona cepljenj proti covidu-19, z enim odmerkom je cepljenih skoraj milijon ljudi. Od teh se jih je po podatkih NIJZ 1113 kljub cepljenju okužilo z novim koronavirusom, kar je promil cepljenih. Z novim koronavirusom se je letos do 12. avgusta sicer okužilo 135.420 ljudi, ki niso bili cepljeni.

Tudi podatki, objavljeni na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), o hospitalizacijah kažejo, da je bilo doslej v bolnišnično oskrbo sprejetih 3144 covidnih bolnikov, ki niso bili cepljeni, in skupaj 70 tistih, ki so bili cepljeni.

Kot so nedavno pojasnili pristojni, so bili to bolniki s pridruženimi boleznimi, ki vplivajo na imunski sistem, kar vpliva na slabši razvoj protiteles po cepljenju.

Cepiva proti covidu-19 so sicer po zatrdilih stroke učinkovita pred okužbo z novim koronavirusom, niso pa 100-odstotno učinkovita, zato se lahko potencialno okuži tudi polno cepljeni. So pa cepiva zelo učinkovita proti hujšemu poteku covida-19, ki terja bolnišnično obravnavo.

Med tistimi, ki so se cepili in so se vseeno okužili z novim koronavirusom, je tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec, ki je to danes sporočila prek Twitterja.

Z novim koronavirusom se je sicer od marca lani do 12. avgusta letos skupaj okužilo že 258.786 ljudi, ki niso bili cepljeni, kažejo podatki na spletni strani NIJZ.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord