17. 9. 2021, 11:12

Med emoji podobami ob naslednji posodobitvi tudi noseč moški. Na spletu je završalo

Profimedia
Med emoji podobami ob naslednji posodobitvi tudi noseč moški. Na spletu je završalo (foto: Profimedia)

Pri informacijskem tehnološkem standardu Unicode so potrdili prihod 37 novih emoji podob, ki bodo ob naslednji posodobitvi prispele tudi na naše pametne telefone. Emoji 14.0 različica bo tako med drugim vključevala tudi noseče moške, kar pa je sprožilo zelo vroče debate.

V predlogu za nove emojije, je Emojipedia zapisala, da nosečnost ne sme biti omejena na samo en spol samo zato, ker imajo zgolj ženske možnost roditi otroka. »En spol ne diktira zmožnosti nege otroka,« so zapisali v poročilu. »Čeprav je bila veliki večini ljudi, ki so bili noseči, ob rojstvu podana identifikacija ženske, obstajajo medspolni in trans moški, ki so ravno tako bili noseči,« še pišejo pri Emojipedii.

Pri tem se sklicujejo na profesorico Jessico Clarke s Harvarda, ki predlaga spremembo zakona, da bi »nosečnost videli ne kot nekaj, kar se lahko zgodi le ženskemu telesu, ampak kot stanje telesa, ki ga lahko izkusijo tudi ljudje, ki se ne identificirajo kot ženske.«

Ta obrazložitev je bila seveda deležna številnih kritik, mnogi so ob objavi novice o prihodu novih emojijev napisali, da bodo podobo 'nosečega moškega' preprosto uporabljali kot simbol, da so se preveč najedli.

Na spletu se je ob objavi novice na tujih medijih na različnih koncih sprožilo kar nekaj debat na to temo. Nekateri se sprašujejo, od kod sploh potreba, da se izdela takšen emoji in kdo ga bo koristil. »Si je 90% sveta želelo emoji nosečega moškega ali si je 10% sveta želelo ta emoji,« sprašuje uporabnik na Twitterju. »Čigavi argumenti so potem pravi?«

»Arnold Schwarzenegger nas je že pred leti opozoril na to,« se pošali uporabnik in namigne na komedijo Junior, v kateri sta leta 1994 nastopila Arnold Schwarzenegger in Danny DeVito.

»Ljudje norijo zaradi emojija nosečega moškega, kot da ga ne bodo v sporočilih uporabljali vsi moški, ki so pojedli preveč perutničk,« šaljivo zapiše uporabnica Twitterja.

Spet drugi komentirajo, da se bo ta emoji tako ali tako izgubil med neštetimi, ki jih že imamo in ne bo nikomur dejansko škodil.

Emoji 14.0 po na voljo od septembra dalje, polna nadgradnja pa nekje do konca 2021 ali zgodaj v letu 2022.

Viri: Emojipedia.org, The Times, CNN, Twitter

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.