30. 10. 2020, 19:57 | Vir: STA

Med izjemami za opravljanje storitev od sobote tudi knjižnice

Shutterstock

Vlada je z novim odlokom omogočila opravljanje nekaj več storitev, ki so bile pred dnevi onemogočene v okviru ukrepov za zajezitev epidemije covida-19. Med izjeme je dodala gradbena, vzdrževalna in montažna dela, pri katerih prihaja do minimalnega stika s potrošniki, servise za popravila tehničnega blaga, dimnikarske storitve in knjižnice.

Vlada je med izjeme v odloku o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom na današnji dopisni seji dodala gradbena, vzdrževalna in montažna dela, pri izvajanju katerih je zagotovljeno, da prihaja do minimalnega možnega stika s potrošniki. Kot primer so v vladnem uradu za komuniciranje navedli "ogrevanje, vodovod, odtoki, električne inštalacije, keramične in druge obloge, prezračevanje, krovska, fasaderska dela in montaža kuhinj".

Med izjemami, ki bodo v veljavo stopile v soboto, potem ko je bil odlok danes objavljen v uradnem listu, bodo tudi storitve, ki se opravljajo na prostem in pri katerih se lahko zagotovi, da prihaja do minimalnega možnega stika s potrošniki, kot so vrtnarske storitve.

Prav tako bodo z delom lahko nadaljevale servisne delavnice, v katerih popravljajo in vzdržujejo tehnično blago, pa tudi dimnikarske storitve. Te bodo lahko opravljali pod pogojem, da je v prostoru, kjer se izvajajo, prisoten samo en izvajalec, če pa to ni mogoče, je lahko v prostoru prisoten izvajalec storitve in ena oseba, ki je uporabnik male kurilne naprave.

"Opravljanje dimnikarskih storitev ni dovoljeno v prostorih, v katerih je nameščena mala kurilna naprava, ki jih po opravljeni storitev ni mogoče prezračiti," so navedli.

Med izjeme so dodali tudi družbe za upravljanje in knjižnice.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.