Med nakupovanjem se izognite temu delu trgovine, tako boste precej prihranili (to je trik, ki ga uporabljajo številni)

4. 6. 2025, 19:00 | Uredništvo
Med nakupovanjem se izognite temu delu trgovine, tako boste precej prihranili (to je trik, ki ga uporabljajo številni) (foto: Profimedia)
Profimedia

V časih, ko se cene osnovnih živil in drugih izdelkov dvigujejo, iščemo načine, kako prihraniti - in seveda je to mogoče.

Ljudje smo prilagodljiva bitja - in seveda poskušamo v vsaki situaciji poiskati kar najboljšo rešitev. Tudi ko gre za nakupe. To se je izkazalo, ko so novinarji portala New York Times svoje bralce povprašali, ali so v luči naraščanja stroškov spremenili svoje nakupovalne in kuharske navade. Zdi se, da je za dobro prehrano treba zapraviti precej denarja, a iznajdljivi ljudje dokazujejo, da ni nujno tako. Za omenjeni portal so delili nekaj svojih nasvetov in namigov.

Tako je eden od bralcev razkril, da pripravlja obroke s sestavinami, ki jih že ima v shrambi. Tako da preden se odpravite v trgovino, preverite zaloge v shrambi, hladilniku in zamrzovalniku, da ne zavržete hrane. Juhe, testenine in riž so odlični načini za porabo ostankov mesa in zelenjave. S pomočjo kakovostnih začimb je lahko vsak tak obrok zelo okusen.

Izogibajte se impulzivnim nakupom - neka bralka je razkrila, da se raje drži polic ob robu trgovine in se izogiba sredini, kjer je običajno predelana hrana. "Osredotočila sem se na nakup osnovnih sestavin, tako lahko precej prihranim," je bila iskrena. Pomagati si je mogoče tudi s ponavljanjem sestavin - kar ne pomeni, da jeste vsak dan isto. Klobase tako lahko uporabite za zajtrk (v na primer narastku), za kosilo jih kombinirate v omaki s čebulo in papriko, za večerjo pa s testeninami in zelenjavo. Ceneje lahko "pridete skozi" še tako, da kupite sveže izdelke na znižanju in jih zamrznete. “Že dolgo kupujem mleto govedino v akciji in jo porcijsko zmrzujem za burgerje, polpete, mesne štruce …" se glasi nasvet bralke.

Zdravnica sprejemala nove paciente: pred ZD Kamnik številni čakali več ur

Marsikdo bi rekel, da to ne drži - a je res. Piščanec je odlična rešitev - njegovo pečeno meso lahko uporabite v solatah, juhah, s testeninami, v enolončnicah, iz kosti lahko skuhate jušno osnovo in jo zamrznete. "Ko sem bila študentka z omejenim proračunom, sem znala enega piščanca raztegniti za cel teden," je povedala bralka. No, mogoče je prihraniti tudi tako, da uživate manj mesa. "Pogosto kuham z belim fižolom – to je velik prihranek in naučila sem se ga obogatiti s pestom, paradižnikovo omako in s podobnimi sestavinami," je še dodala. Lahko se na primer odločite za "brezmesne ponedeljke" - ustvarili si boste odlično priložnost za eksperimentiranje z rastlinskimi beljakovinami, kot sta tofu in fižol. Recepti z njimi so lahko hitri, preprosti in zelo okusni.

Kupujte na veliko, predvsem osnovna živila, kot so moka, sladkor, riž in testenine. To ne pomeni le nižjih stroškov, ampak tudi več možnosti za spontane obroke. Na primer: riž se odlično zamrzne in lahko služi kot glavna jed, priloga ali celo sladica. In seveda - če le imate možnost, doma gojite zelišča - številni bralci poudarjajo terapevtske in varčevalne učinke vrtnarjenja. Sveža zelišča (meta, koper, timijan, mlada čebula) lahko gojite tudi v kuhinji ali na okenski polici.

Naša bralka se je razburila zaradi Lidla na Krku, Slovence opozarja: "Bodite pripravljeni tudi na tole!"