24. 3. 2020, 20:53 | Vir: STA

Med okuženimi s koronavirusom tudi mlada aktivistka Greta Thunberg

profimedia
Med okuženimi s koronavirusom tudi mlada aktivistka Greta Thunberg (foto: profimedia)

Podnebna aktivistka s Švedske, 17-letna Greta Thunberg je danes svetovno javnost obvestila, da je "zelo verjetno", da je okužena z novim koronavirusom. Po nedavnem potovanju v Srednji Evropi ima namreč bolezenske znake koronavirusne bolezni 19, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Pred približno desetimi dnevi sem občutila nekaj bolezenskih znakov (...). Bila sem utrjena, treslo me je in imela sem vneto grlo in kašelj," je najstnica objavila na Instagramu. Dodala je, da je bolezenske znake dobila, ko se je vrnila s potovanja v Srednji Evropi, skupaj z očetom pa sta se iz preventive podala v izolacijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa naj bi bila Thunbergova pred dnevi z očetom v Bruslju.

Thunbergova je po lastnih besedah načeloma že okrevala, a je hkrati posvarila druge, da se skorajda ni počutila bolne. Posebno mladi naj bi občutili zgolj blage bolezenske znake in niti ne vedo, da so okuženi, a lahko virus prenesejo na ljudi iz tveganih skupin, je dodala.

"Tisti, ki ne sodimo med rizično skupino, imamo veliko odgovornost. Naša dejanja lahko pomenijo razliko med življenjem in smrtjo za številne druge," je opozorila.

Na Švedskem so do danes potrdili 2272 primerov okužb z novim koronavirusom. Teste za okužbo v tej državi opravljajo samo pri tistih, ki imajo hude bolezenske znake in potrebujejo zdravljenje v bolnišnici, ter zaposlenih, ki delajo z rizičnimi skupinami.

Thunbergova, ki je zagnala petkove podnebne proteste po vsem svetu, je že v začetku marca somišljenike pozvala, naj se v izogib širjenju okužb z novim koronavirusom odpovedo združevanju v večje skupine ter podnebne proteste z ulic ob petkih preselijo na svetovi splet z objavo protestnih fotografij ter ključnika #ClimateStrikeOnline.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.