27. 8. 2020, 11:19

Med pandemijo porast nasilja v družini: znake stiske lahko pomagajo prepoznati tudi učitelji

profimedia

Otroci v stiski lahko pomoč poiščejo v več kot 1.030 UNICEF-ovih varnih točkah, tudi na avtobusih LPP ter prek posebne telefonske linije

Še nekaj dni nas loči od pričetka novega šolskega leta, ki v tej »novi normalnosti« napoveduje izzive tako za otroke kot za odrasle. Negotovost, pomešana z zaskrbljenostjo glede zdravja najbližjih, spremenjene dnevne rutine, ukrepi izolacije in druge omejitve lahko vplivajo na duševno počutje posameznika. Pri prepoznavanju stiske otroka igrajo pomembno vlogo tudi pedagoški delavci.

Spremenjene razmere, ki jih je prinesla pandemija, so vplivale na povečanje trenj med odraslimi in v odnosu do otrok. Če so se otroci prej lahko umaknili v šolo in se zaupali prijateljem, so v času pandemije kar naenkrat postali ujetniki svojih domov, ki za vse niso varen prostor, in kjer imajo le omejen dostop do pomoči in podpore. S prvim septembrom se otroci v Sloveniji vračajo v šole, v družbo prijateljev, učiteljev in drugih pedagoških delavcev. A novo šolsko leto bo nekoliko drugačno od tistih, ki smo jih bili navajeni v preteklosti.

Opolnomočimo zaupanja vredne odrasle

Da se v otrokovem življenju nekaj dogaja, nam običajno povedo spremembe v vedenju.

Otroci različno izražajo stisko: pri hipnih vzrokih se lahko sprememba čustvovanja in vedenja pokaže že čez noč, sicer pa gre za mozaik znakov, kot so na primer: grobost in agresija, večja vznemirjenost, vzdraženost, nefunkcionalno vedenje, nezmožnost sledenja aktivnostim, veliki razkoraki v funkcioniranju v različnih okoljih / ob različnih osebah, (psihosomatsko) zbolevanje, prekinitev stikov, izmikanje od sodelovanja, opustitev higiene, samopoškodovanje, motnje hranjenja, zatekanje v alkohol in druge substance …

Pomembno je, da otroke spodbujamo, da o stiskah spregovorijo in se pogovarjajo z odraslimi, ki jim zaupajo. Poleg skrbnikov in vrstnikov otroke običajno dobro poznajo tudi njihovi učitelji, vzgojitelji in drugi pedagoški delavci.

V pomoč le-tem UNICEF organizira brezplačni spletni seminar »Kam se je skrilo nasilje?«, v torek 22. septembra med 14. in 16. uro. Na seminarju bo zakonska in družinska terapevtka Polona Greif podala smernice za prepoznavanje nasilja v družini, zanemarjanje ali zlorabo otrok v času omejevalnih ukrepov. Prijave zbira Neja Čopi, vodja programa Učenje o otrokovih pravicah, do 15. 9. oz. do zapolnitve mest, na neja.copi@unicef.si.
Osvetlimo varne prostore

Sedaj je tudi pravi trenutek, da odrasli otrokom ponovno osvetlimo varne prostore, kot so UNICEF-ove varne točke, ki letos praznujejo polnoletnost. Gre za različne javne prostore, na primer knjižnice, frizerske salone, trgovine … v katerih zaposleni kot UNICEF-ovi prostovoljci nudijo otrokom trenutno zaščito, pomoč ali zgolj nasvet v stiski. V 111 krajih po Sloveniji deluje več kot 1.030 UNICEF-ovih varnih točk, od lani pa v Sloveniji, kot prvi državi na svetu, delujejo tudi mobilne varne točke – to so vsi avtobusi Ljubljanskega potniškega prometa.

Najbližje varne točke lahko otroci poiščejo tudi s pomočjo spletne strani www.varnetocke.si, z zaupanja vredno odraslo osebo pa se lahko pogovorijo tudi prek UNICEF-ove telefonske varne točke na 031 510 200 (vsak delovni dan od 9. do 17. ure).

 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.