28. 11. 2023, 08:13 | Vir: STA

Danes znani rezultati mednarodne raziskave državljanske vzgoje in izobraževanja

Profimedia

Namen raziskave je ugotoviti, kako se mladi po svetu pripravljajo na aktivno državljanstvo. 

Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje in Pedagoški inštitut bosta danes predstavila rezultate mednarodne raziskave državljanske vzgoje in izobraževanja ICCS 2022, ki preverja dosežke učencev na področju državljanske vednosti v 8. razredu osnovne šole. Namen raziskave je ugotoviti, kako se mladi po svetu pripravljajo na aktivno državljanstvo.

Mednarodno raziskavo državljanske vzgoje in izobraževanja na mednarodni ravni koordinira Mednarodna organizacija za evalviranje učinkov izobraževanja, v Sloveniji pa Pedagoški inštitut, ki z raziskavo izvede neodvisno evalvacijo tega segmenta šolskega sistema.

Slovenija sodelovala že leta 1999

Namen raziskave je ugotoviti, na kakšne načine se mladi v različnih državah oziroma izobraževalnih sistemih pripravljajo na aktivno državljanstvo. S tem ciljem meri vednost, konceptualno razumevanje in kompetence na področju državljanske vzgoje in izobraževanja in stališča na področju državljanstva in pripravljenosti do sodelovanja v družbenih oziroma državljanskih aktivnostih.

V raziskavi sodelujejo učenci in učenke 8. razredov, njihovi učitelji ter ravnatelji šol. Slovenija je v raziskavi že sodelovala leta 1999 (pod imenom CivEd), 2009, 2016 in 2022, zato je mogoče prikazati tudi trende med posameznimi cikli raziskave.

Na današnji novinarski konferenci ministrstva za vzgojo in izobraževanje bo nacionalna koordinatorica raziskave ICCS s Pedagoškega inštituta Eva M. Klemenčič na kratko predstavila prve rezultate, sledil pa bo prvi komentar rezultatov, ki ga bo podal minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol