17. 10. 2020, 10:12 | Vir: STA

Mednarodni dan boja proti revščini: epidemija je razmere revnih še poglobila

profimedia

V ospredju današnjega mednarodnega boja proti revščini pod geslom Ukrepajmo skupaj za družbeno in okoljsko pravičnost za vse bodo svarila pred posledicami pandemije, če ne bo ustreznega odziva nanjo. Varuh človekovih pravic Peter Svetina je pozval k zaščiti delovnih mest, zveza prijateljev mladine pa k dodatni zaščiti najbolj ranljivih otrok.

Varuh Svetina je izpostavil, da se med ekonomsko ogroženimi pojavljajo nekatere skupine, ki so se prej preživljale s svojim delom, zaradi ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa pa ne smejo delati in počasi drsijo v revščino. Ukrepi odločevalcev morajo biti zato po njegovem mnenju usmerjeni v zaščito delovnih mest. Tistim, ki zaradi razmer ne morejo opravljati svojega dela, pa mora država prisluhniti in pomagati, je pozval.

Tudi organizacije za pomoč otrokom ugotavljajo večje stiske. Med epidemijo so otroci še bolj izpostavljeni revščini in socialni izključenosti ter nasilju v družini, so opazili v Zvezi prijateljev mladine Slovenije, kjer državo pozivajo k dodatni zaščiti najbolj ranljivih skupin otrok.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pa medtem zagotavlja, da na izzive zaradi virusa vseskozi odgovarja s številnimi ukrepi. Doslej so denimo ohranili skoraj 300.000 delovnih mest, z enkratnim solidarnostnim dodatkom pa pomagali 300.000 upokojencem in skoraj 50.000 upravičencev do denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka.

Zaskrbljeni so tudi v Združenih narodih (ZN). Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je poudaril, da pandemija za najbolj revne pomeni dvojno krizo, saj je tveganje za okužbo pri njih večje in njihov dostop do kakovostnih zdravstvenih storitev slabši. Pandemija lahko glede na zadnje ocene letos potisne v revščino še dodatnih 115 milijonov ljudi, je posvaril.

Svetovni program za hrano pri ZN, ki je prejemnik letošnje Nobelove nagrade za mir, je lani zagotovil pomoč skoraj stotim milijonom ljudi v 88 državah. Z njegovim izvršnim direktorjem Davidom Beasleyjem se bo danes tako ob mednarodnem dnevu boja proti revščini kot tudi ob svetovnem dnevu hrane, ki je bil v petek, po telefonu pogovarjal predsednik republike Borut Pahor in mu čestital za prejetje nagrade.

Oba dneva letos obeležujemo v času negotovosti, ki jih prinaša covid-19, so zapisali v predsednikovem uradu. Slovenija se po njihovih besedah vključuje v mednarodna prizadevanja za odpravo hude revščine tudi s humanitarno pomočjo preko tega svetovnega programa.

Na svetu v absolutni revščini, torej z največ 1,9 dolarja na dan, po navedbah ZN živi 736 milijonov ljudi. V Sloveniji pa je pod pragom tveganja revščine vsak osmi prebivalec.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ