8. 12. 2019, 11:05 | Vir: STA

Mednarodni dan človekovih pravic bo potekal v znamenju protestov mladih

Xinhua/STA

V torek bo mednarodni dan človekovih pravic. Na ravni Združenih narodov (ZN) bo tokrat potekal v znamenju protestov mladih in pod geslom Mladi za človekove pravice. Domači varuh človekovih pravic Peter Svetina pa ob tem dnevu izpostavlja predvsem pomen dostojanstva v medosebnih odnosih.

Mednarodni dan človekovih pravic obeležujemo 10. decembra, ker je Generalna skupščina ZN na ta dan leta 1948 sprejela splošno deklaracijo človekovih pravic.

Ta deklaracija, sprejeta v Parizu, je bila zgodovinski dokument, v katerem so države prvič zapisale pravice in svoboščine vseh ljudi ne glede na njihove okoliščine, je pred mednarodnim dnevom zapisal Svetina. Njen temelj je po njegovih besedah univerzalnost, torej enake in neodtujljive pravice za vse, s čimer so želeli ZN tlakovati pot svobodi, pravičnosti in miru.

Poudaril je, da je splošno priznanje in spoštovanje pravic ter svoboščin dejstvo, a žal ne vedno tudi v praksi.

"Vsi ljudje se rodimo svobodni in imamo enako dostojanstvo ter enake pravice. Obdarjeni smo z razumom in vestjo in bi morali ravnati drug z drugim dostojanstveno, pa vendar je vse to za mnoge pogosto žal le krasen ideal," je navedel.

V ospredju njegovega nagovora na sprejemu ob mednarodnem dnevu, ki bo v ponedeljek na Brdu pri Kranju in se ga bo udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor, bo zato prav pomen dostojanstva.

Za Lobnika je dan človekovih pravic vsak dan

Zagovornik načela enakosti Miha Lobnik opozarja, da je za zagovornika dan človekovih pravic vsak dan. "Naše poslanstvo je, da zagovarjamo tiste, ki doživljajo diskriminacijo. Naš cilj je, da so vsi ljudje enako obravnavani ne glede na spol, narodnost, raso ali etnično poreklo, jezik, versko prepričanje, invalidnost, starost, spolno usmerjenost in druge osebne okoliščine," je spomnil. Obsoja vsakršno diskriminacijo, ne glede na to, zoper koga je usmerjena, v katerem mediju se pojavlja in na katerem zidu je zapisana.

Pomena človekovih pravic se moramo po njegovem pozivu zavedati tudi, kadar niso kršene nam ali našim najbližjim. "Nanje moramo biti občutljivi v vseh kontekstih in v vseh pojavnih oblikah," je opozoril.

Antonio Guterres za podporo mladih

Tudi generalni sekretar ZN Antonio Guterres je v poslanici izpostavil, da slehernemu človeku pripadajo državljanske, politične, ekonomske, socialne in kulturne pravice ne glede na to, kje živi, ne glede na raso in druge okoliščine. Pozval je k podpori in zaščiti mladih ljudi, ki se zavzemajo za človekove pravice.

Mladi po vsem svetu se namreč organizirajo, protestirajo in se zavzemajo za pravico do zdravega planeta, za enake pravice žensk in deklic, želijo sodelovati pri odločanju in svobodno izraziti svoje mnenje, je izpostavil Guterres. "Na protestih zahtevajo pravico do prihodnosti, v kateri bosta vladala mir in pravičnost, možnosti pa bodo enake za vse," je poudaril.

Bacheletova pozvala k učinkovitim politikam

Prizadevanja mladih je izpostavila tudi visoka komisarka ZN za človekove pravice Michelle Bachelet, ki je izpostavila, da je bilo leto, ki se izteka, po njenih besedah leto velikega aktivizma zlasti med mladimi. Področja aktivizma so po njenih besedah segala od opozarjanja na podnebne spremembe do nasprotovanja neenakosti in represivnim institucijam. "Občudujem pogum in jasnost žensk, moških in mladih, ki so mirno izražali svoje zahteve v želji, da bi dosegli več svobode in pravice," je navedla.

Njihov glas je po njenih besedah živ izraz človekovih pravic, gibanje, ki je v svoji osnovi povezano z zavzemanjem za dostojanstvo in enakost za vse. Ob tem je opozorila, da je glasno zavzemanje za pravice ključno za mirno in pravično prihodnost ter trajnostni razvoj.

Politični odločevalci morajo prisluhniti tem pozivom in oblikovati bolj učinkovite politike, je pozvala. V oblikovanje sveta, v katerem bodo spoštovane pravice in dostojanstvo vsakogar, se je treba po njenih besedah vključiti mirno, a odločno.

Ob dnevu človekovih pravic sprejem varuha

Tudi letošnji dan človekovih pravic bodo zaznamovan z različnimi dogodki. Poleg ponedeljkovega varuhovega sprejema na Brdu pri Kranju bo slovenski PEN v torek v Ljubljani pripravil pogovorni večer, na katerega bodo poleg Svetine povabili tudi nekdanjo varuhinjo človekovih pravic Vlasto Nussdorfer.

Prav tako v torek bo pod častnim pokroviteljstvom zagovornika načela enakosti Lobnika potekalo slovesno podpisovanje Listine raznolikosti Slovenija. Ta vsebuje načela, ki jim organizacije v svojem delovanju sledijo pri promociji raznolikosti, nediskriminacije in enakih možnosti na delovnem mestu.

pripravila Polona Šega

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ