A. B. | 2. 4. 2022, 15:48

Napisal je naše najljubše pripovedke. KDO je pravljičar, ki nam ni pustil spati?

Otroške pravljice.

Bobo

Njegove pravljice so večne zakladnice, zato jih tako radi prenašamo iz roda v rod in se vanje tudi našemimo. 

2. april je dan, ko se je rodil danski pravljičar Hans Christian Andersen, ki je otrokom namenil več kot 160 različnih pravljičnih zgodb. Prav zato ta dan praznujemo kot mednarodni dan knjig za otroke, letošnje besede poslanice pa se slišijo tako: "Ko beremo, zrastejo duhu peruti./ Ko pišemo, nam zapojejo prsti."

Mednarodni dan knjig za otroke je bil leta 1966 razglašen v Ljubljani. Razglasila ga je mednarodna zveza za mladinsko književnost IBBY. Vsako leto pripravi plakat in poslanico druga nacionalna sekcija znotraj zveze, letos pa je ta še posebej drugačna. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Knjižnica Ivana Tavčarja ŠKL (@knjiznica.skofjaloka)

Letošnja bralnospodbujevalna akcija, ki bo potekala vse do konca šolskega leta, je z mislimi pri Kristini Brenkovi obeležila njeno 110. obletnico rojstva. Predsednika slovenske sekcije IBBY, Tina Bilban je povedala, da je prav njena zapuščina "je gradila mostove ne le med knjigami in otroki, ampak tudi med slovensko in mednarodno mladinsko književnostjo," so zapisali na MMC. 

Akcijo so naslovili Glasba besed Kristine Brenkove in besede o glasbi: 110 kakovostnih bralnih predlogov. Kot še navaja MMC je Tina Bilban poudarila, da želijo z vsakoletno akcijo mlade bralce pospremiti v svet branja in jih navdušiti za vseživljenjsko druženje s knjigami.

Leta 1968 je poslanico za dan knjig za otroke napisal pisatelj France Bevk, leta 1970 pa pisateljica Ela Peroci. Leta 1997 je Slovenska sekcija IBBY pripravila poslanico Otroštvo je poezija življenja. Poezija je otroštvo sveta, ki jo je napisal pesnik Boris A. Novak, plakat pa je ustvaril Matjaž Schmidt.

"Vsi, otroci, mladi in odrasli, lahko posežemo po kakovostnih mladinskih knjigah, ki – pa naj gre za romane ali zbirke pravljic, stripe ali slikanice, poezijo ali poučne knjige – nas lahko povežejo v skupnem branju, nam pomagajo razumeti svet okoli sebe ali pa nam omogočajo potovanja iz domačega naslanjača. 2. april je tako čudovita priložnost za skupno večerno branje," je sklenila Tina Bilban. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol