3. 7. 2020, 06:30 | Vir: STA

Mednarodni novinarski združenji ostro obsodili izjave hrvaškega premierja

profimedia

Mednarodna in evropska novinarska zveza (IFJ in EFJ) sta danes ostro obsodili izjave hrvaškega premierja Andreja Plenkovića, ki je obtožil predsednico hrvaškega novinarskega sindikata (NSH) Majo Sever, da je njegovem političnem nasprotniku iz SDP Davorju Bernardiću pomagala pri pripravah na predvolilno televizijsko soočenje.

Po Plenkovićevih navedbah naj bi Severjeva sodelovala z opozicijo, da bi pripravila njegovega tekmeca za mandatarja bodoče hrvaške vlade Bernardića na predvolilno soočenje, ki je nedavno potekalo na komercialni televiziji RTL, je opozorila Evropska novinarska zveza (EFJ).

Hrvaško novinarsko društvo (HND) poudarja, da novinarji ne delajo ne za vlado ne za opozicijo, temveč izrecno v javnem interesu. Mednarodni novinarski organizaciji sta izrazili solidarnost s Severjevo in pozvali Plenikovića, naj spoštujejo hrvaške novinarje.

"Novinarjem je treba dovoliti, da opravljajo svoje delo brez političnega vmešavanja in pritiskov. Premier Plenković mora ustaviti diskriminacijo novinarjev in spodkopavanje kakovostnih informacij," so zapisali.

Severjeva je dolgoletna novinarka hrvaške televzije (HTV) in predsednica NSH. Je tudi podpredsednica strokovne skupine EFJ za delavske pravice.

Plenković je med soočenjem Bernardića večkrat vprašal, ali ga je Severjeva pripravljala na razpravo, potem ko je imel šef SDP pred seboj papirje z različnimi gospodarskimi kazalci, ki so imeli logotip HTV. Šlo je za podatke, ki jih je Severjeva objavila v svojem prispevku v oddaji HTV Nedeljom ob 2, ko je bil Plenković gost voditelja Aleksandra Stankovića.

Hrvaški premier je nato za regionalno televizijo N1 povedal, da mu je Severjeva "simpatična" in "soseda, s katero se poznata vrsto let". Pojasnil je, da je bila kritika usmerjena na Bernardića, ker ni bil zmožen sam pripraviti podatkov za soočenje. Tako kot že na soočenju je zatrdil, da je novinarjem na razpolago vsak dan.

Trditve o odprtosti hrvaškega premierja do medijev je po ponedeljkovem soočenju zanikalo več znanih hrvaških novinarjev iz različnih medijskih hiš. Na družbenih omrežjih so pisali, da so neuspešno poskušali dobiti intervju s Plenkovićem med njegovim štiriletnim premierskim mandatom.

Plenković je sredi marca na sedežu hrvaške vlade sklical srečanje, na katerega je povabil 17 urednikov in producentov iz izbranih hrvaških televizijskih, radijskih in novinarskih hiš, na katerem naj bi pojasnjeval, kako je treba poročati o pravočasnih ukrepih vlade med epidemijo novega koronavirusa.

Sledila je vrsta pozitivnih prispevkov o vladnem soočanju s krizo ter o delovanju nacionalnega štaba za civilno zaščito, v medijih, so imeli predstavnike na srečanju, pa so bili objavljeni oglasi državnih podjetjih, je poročal novičarski portal index.hr, ki je objavil zgodbo o skrivnostnem srečanju Plenkovića in izbranih novinarjev v Banskih dvorih. Iz vlade so dobili potrdilo srečanja in seznam novinarjev, ne pa tudi zapisnika o vsebini pogovorov Plenkovića in njegovih sodelavcev s predstavniki izbranih medijev.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord