18. 1. 2021, 13:35

Mednarodni skriti znak za pomoč pri nasilju v družini - ga boste prepoznali?

Policija.si

Kanadska ženska fundacija Canadian Women's Foundation je v času epidemije koronavirusa ustvarila mednarodni znak SignalForHelp. Gre za enostaven gib roke, ki ga žrtve nasilja lahko uporabljajo pri videoklicih ali pri pogovoru z drugimi ljudmi, da bi jim tako neverbalno sporočile, da potrebujejo pomoč.

Z uporabo tega znaka lahko žrtev brez uporabe besed pokaže, da je v situaciji, kjer je izpostavljena nasilju ali grožnjam in potrebuje nekoga, ki bi zanjo poklical pomoč.

"V slovenskem prostoru so pri projektni skupini Reagiraj! Nisi sama-nisi sam, ki deluje v okviru Univerze na Primorskem (Pedagoške fakultete), pripravili kampanjo oz. poziv za prepoznavanje mednarodnega znaka za nasilje. V tem času je ta znak več kot dobrodošel, saj je veliko ljudi, žrtev nasilja, ki so zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja virusa zaprti v istem prostoru skupaj z nasilnežem. Oseba, ki izvaja nasilje, lahko nadzoruje komunikacijo žrtve, njene stike, klice, sporočila, družbena omrežja. Zaradi izolacije in komunikacijske kontrole žrtev zelo težko poišče pomoč. Ker gre za znak, ki ga oseba lahko uporabi brez besed, je njegova uporaba možna tudi v primeru, ko se nasilnež nahaja v istem prostoru kot žrtev. Ta gib roke je alternativa klicu na pomoč in pomeni signal za policijo, družinske člane, prijatelje, da oseba na drugi strani potrebuje pomoč," so še zapisali na spletni strani policija.si.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.