18. 2. 2017, 07:47 | Vir: STA

Mehičani v protest na meji z ZDA s človeškim zidom, Merklova pa okrcala Pencea!

profimedia

Več tisoč Mehičanov si je na meji z ZDA podalo roke in s tem sklenilo kilometer in pol dolg "človeški zid", s katerim so izrazili nasprotovanje načrtom ameriškega predsednika Donalda Trumpa o gradnji zidu na meji med državama. Protestniki, med katerimi je bilo opaziti tudi politike, so s cvetjem v rokah vzklikali slogane proti Trumpu in sovraštvu.

Petkovega protesta v organizaciji lokalnih oblasti in nekaterih mehiških odvetniških družb so se udeležili študenti, socialni delavci, politiki ter drugi posamezniki vseh starosti in družbenih položajev. Mesto Ciudad Juarez so izbrali z razlogom, saj tam že stoji ograja, ki migrantom preprečuje nedovoljen vstop v teksaško mesto El Paso, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zid je ena najslabših idej!

"Zid je ena najslabših idej. Preprečil ne bo ničesar - ne tihotapljenja drog ne nedovoljenih migracij. Je samo simbol sovraštva Donalda Trumpa in predsednikovega rasizma," je dejala 31-letna študentka Carolina Solis.

Župan Ciudad Juareza Armando Cabada je obljubil pomoč vsem migrantom, ki bi jih izgnali iz ZDA. "Trump v naših ameriških rojakih vzbuja samo strah. Pokazati jim moramo solidarnost in podporo," je poudaril.

Podoben protest so načrtovali tudi na mehiški obali Tihega oceana na meji med mestoma Tijuana in San Diego.

Mehika ga ne bo plačala!

Trump je v predvolilni kampanji napovedal, da bo gradnjo zidu financirala kar Mehika sama, kar so mehiške oblasti seveda zavrnile. Trump je tako zagrozil, da bodo ZDA uvedle 20-odstotni davek na uvoz iz Mehike, s čimer bi pridobili sredstva za gradnjo.

Očitki na račun Trumpa pa ne prihajajo le iz Mehiki, ampak praktično iz celega sveta.

Med drugim se je ob Trumpove napovedi prihodjih ukrepov odzvala tudi Angela Merkel in tekom Münchenske varnostne konference na varnosti spomnila Trumpovega podpredsednika Mikea Pencea, koliko Applovih izdelkov je mogoče najti v prostoru, in ocenila, da jih je občutno več kot nemških avtomobilov v ZDA.

Naj spomnimo, da je Donald Trump januarja v intervjujih izrazil nezadovoljstvo nad dejstvom, da je na newyorški Peti aveniji videti več nemških vozil kot ameriških na nemških cestah. Tudi sicer ZDA preveč uvažajo iz Evrope, je bil takrat še prepričan.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.