21. 6. 2018, 20:26 | Vir: STA

Melania Trump nenapovedano obiskala območje ob meji z Mehiko!

Profimedia

Prva dama ZDA Melania Trump je danes nenapovedano obiskala mejo med ZDA in Mehiko, v času ko je administracija njenega soproga Donalda Trumpa tarča kritik zaradi ločevanja migrantskih otrok od njihovih staršev.

Javnost je o obisku prvi obvestil ameriški predsednik. Prva dama je najprej obiskala neprofitni socialni center za migrantske otroke, nato pa še enega od nadzornih centrov obmejne policije, so sporočili iz njenega urada. Melania Trump je pristala v McAllenu v Teksasu, od koder se je odpeljala v zavetišče, kjer je okoli 60 otrok iz Hondurasa in Salvadorja, starih med pet in 17 let.

"To je bila izključno njena zamisel. Hotela je iti sem," je novinarjem, ki so spremljali prvo damo na poti v Teksas, povedala njena tiskovna predstavnica Stephanie Grisham. Dodala je, da se je želela sama prepričati o razmerah. "Podpira združevanje družin. Meni, da je pomembno, da so otroci pri svojih družinah," je še dejala.

Na območje je odpotovala dan po tem, ko je njen soprog v sredo podpisal izvršilni ukaz, da bodo družine migrantov lahko ostale skupaj na meji z Mehiko, in da otrok ne bodo več ločevali od staršev.

Trump je bil zaradi omenjene politike, ki je vodila v to, da so na ameriško-mehiški meji iz rok nezakonitih migrantov trgali celo dojenčke, deležen ostrih kritik doma in v tujini. Ločevanje migrantskih družin je ostro obsodila tudi prva dama, ki naj bi bila po navedbah ameriških medijev med najbolj zaslužnimi za to, da si je ameriški predsednik premislil.

Po podatkih ameriškega ministrstva za domovinsko varnost, objavljenih v ponedeljek, so na ameriško-mehiški meji med 5. majem in 9. junijem od staršev ločili 2342 otrok migrantov. Kljub podpisu izvršilnega ukaza v ZDA ni načrta za ponovno združitev ločenih družin. "Izvršilni ukaz vsekakor tlakuje pot, a še vedno je treba veliko storiti," je dejala Grishamova.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.