Kaj bo astronavtka jedla v vesolju: Meni, vreden Michelinovih zvezdic

4. 7. 2025, 09:30 | Vir: STA
Kaj bo astronavtka jedla v vesolju: Meni, vreden Michelinovih zvezdic (foto: Profimedia)
Profimedia

V breztežnostnem prostoru, več sto kilometrov nad Zemljo, bo zadišalo po vrhunski francoski kulinariki.

Ko se bo francoska astronavtka Sophie Adenot prihodnje leto odpravila na mednarodno vesoljsko postajo (ISS), ji bodo dostavili tudi vrhunske kulinarične specialitete. Meni je posebej zanjo zasnovala francoska šefinja Anne-Sophie Pic, nagrajena z desetimi Michelinovimi zvezdicami.

Hrana, ki pride na ISS, mora sicer izpolnjevati stroge pogoje. Ne sme biti preveč drobljiva ali pretežka, ob tem mora biti primerna za shranjevanje za obdobje najmanj dveh let. Večina obrokov za astronavte na ISS je zato konzerviranih, vakuumsko pakiranih ali liofiliziranih, sveže sadje in zelenjavo pa dobijo le takrat, ko z Zemlje prileti vesoljsko plovilo z zalogami.

Da bi njihove obroke vsaj nekoliko popestrili, pa enega od desetih pripravijo posebej za vsakega člana posadke ISS, glede na njihove osebne preference.

42-letna francoska astronavtka Adenot, ki bo na ISS prispela prihodnje leto, je za svojo osebno šefinjo izbrala Anne-Sophie Pic, ki ima deset Michelinovih zvezdic in je bila leta 2011 izbrana za najboljšo šefinjo na svetu po izboru The World's 50 Best Restaurants, ki ga pripravlja britanska medijska družba William Reed.

Pet astroloških znakov, ki so borci za pravico

Na meniju bodo francoske gastronomske klasike, kot so jastogova in čebulna juha ter foie gras, pa tudi bolj eksotične jedi, kot je piščanec s tonka fižolom, omako veloute iz vahenj in pastinaka ter kremno polento, je danes sporočila Evropska vesoljska agencija (ESA).

Pic je oblikovanje "vesoljskega menija", ki vključuje štiri predjedi, dve glavni jedi in dve sladici, opisala kot "razburljiv izziv".

"Z deljenjem jedi med misijo drugim članom posadke lahko predstavimo svojo kulturo. To je zelo močna izkušnja, ki nas povezuje," pa je dejala Adenot.

Tujci ne morejo verjeti, da Slovenci to jemo: "Nekaj najbolj groznega, kar smo poskusili!"