A. B. | 21. 4. 2022, 13:17

V mariborskem lokalu so bralki zaračunali za KOZAREC VODE! Preverite, kje se je to zgodilo

Račun iz mariborske restavracije.

Profimedia

V znanem mariborskem lokalu sredi nakupovalnega središča so našo bralko pustili brez besed. Bi tudi vas to razjezilo?

Pisala nam je bralka, ki jo je v mariborskem lokalu Al Capone na računu presenetil dodatek, za katerega pravzaprav ni niti vedela, da ji ga lahko zaračunajo. 

"Na računu sem zagledala 30 centov dodatka za vodo iz pipe in se celo vprašala, če sem morda pila ustekleničeno vodo. Pa nisem! Pila sem vodo iz pipe," nam je zaupala.

Pri tem nam je poslala tudi fotografijo računa in iz nje je razvidno, da je bralka koristila tudi subvencijo na študentske bone. Pri tem ji po zakonu pripadata dva kozarca po 1 deciliter vode, kar je za Metropolitan potrdila tudi organizacija Študentska prehrana.

Postrežnina v restavraciji Al Capone v Mariboru.

Postrežnina v restavraciji Al Capone v Mariboru.

Bralka portala Metropolitan.si

Kar so v mariborskem lokalu bralki dodatno zaračunali, je postrežnina, ki so jo v ljubljanskih gostilnah in lokalih uvedli že leta 2018.

Praksa, ki smo jo v Sloveniji prevzeli iz tujine ni tako pogosta, razen v višjerazrednih restavracijah mestnih jeder, kjer lahko opozorila o dodatnem strošku preberemo v jedilnih listih. "Če je cena zapisana tudi v jedilnem listu, nisem pogledala, bi pa predvidevala, da bi me na dodaten strošek opozorilo osebje, saj to ni praksa, ki smo je vajeni. Predvsem zato, ker sem jedla na študentski bon," nam je še zaupala bralka.

Predsednik sekcije za gostinstvo in turizem Blaž Cvar je ob uvajanju tovrstnih stroškov leta 2018 pojasnil, da so podobne spremembe pričakovane: "Pričakovati je, da se bo vse pogosteje zaračunavalo storitve, ki se jih do zdaj ni." Prav tako so istega leta na tržnem inpšektoratu potrdili, da se gostinec o svojih storitvah odloča sam, bistveno je le, da je gost vnaprej seznanjen o tovrstnih možnostih - naj gre bodisi za pisno ali ustno obvestilo s strani zaposlenih. 

Preverili smo tudi, ali dodatek za vodo računajo tudi druge restavracije, ki prav tako obratujejo v mariborskem nakupovalnem središču, kot Al Capone, vendar te prakse niso potrdili, o uvedbi plačila stroška pa prav tako tudi ne razmišljajo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.