21. 8. 2019, 18:35 | Vir: STA

Merklova znova pozvala k urejenemu brexitu

Profimedia

Združeno kraljestvo "ne more sprejeti trenutnega dogovora" o brexitu, je ob prihodu na srečanje z nemško kanclerko Angelo Merkel v Berlinu dejal novi britanski premier Boris Johnson in ponovno pozval k črtanju irskega varovala. Merklova pa je znova pozvala k urejenemu brexitu, a poudarila, da je Nemčija pripravljena tudi na brexit brez dogovora.

Pri tem je nemška kanclerka poudarila, da je irsko varovalo potrebno, dokler EU in Velika Britanija ne najdeta dolgoročne rešitve glede meje med Združenim kraljestvom in Irsko. Izrazila je upanje, da bi rešitev za irsko varovalo lahko našli "v naslednjih 30 dneh", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tudi Johnson je izrazil prepričanje, da je dogovor še mogoč in da imata London in Bruselj do 31. oktobra, ko bo Velika Britanija izstopila iz EU, dovolj prostora za pogajanja. "Jasno je, da ne moremo sprejeti trenutnega sporazuma o izstopu, dogovora, ki bo bodisi razdelil Združeno kraljestvo, bodisi nas ujel v trgovinske dogovore EU," je po poročanju britanskega BBC dejal Johnson.

Nemška kanclerka je dejala, da je zdaj osredotočena na to, da Britanija izstopi iz EU na tak način, da bi lahko obe strani še naprej imeli tesne in prijateljske odnose, poroča dpa.

Johnsona, ki je v vlogi britanskega premierja na prvi turneji v tujini, je v Berlinu pričakala množica, ki je vzklikala "ustavite brexit", poroča dpa.

Johnson bo iz Berlina odpotoval v Pariz, kjer se bo v četrtek sešel s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom. V Parizu so danes ocenili, da je najverjetnejši scenarij brexit brez dogovora.

Pri tem so v Parizu poudarili, da "obstaja evropska trdnost glede načel", zlasti irskega varovala, a obenem izpostavili, da "obstaja volja za razpravo z Združenim kraljestvom o številnih točkah", med drugim glede politične izjave o prihodnjih odnosih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Johnson je v ponedeljek Nemčijo in Francijo pozval, naj spremenita svoje stališče in privolita v pogajanja o novem sporazumu o britanskem izstopu iz Evropske unije. EU ponovna pogajanja o ločitvenem sporazumu zavrača in vztraja pri dogovorjenem ločitvenem sporazumu.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.