31. 1. 2019, 17:51 | Vir: STA

Meteorolog Jure Cedilnik: "Polarni vrtinec iz ZDA ne bo dosegel Evrope!"

Tamino Petelinšek/STA

Polarni vrtinec, ki je v teh dneh zajel srednji zahod ZDA, ne more prodreti v Evropo, je danes za STA zagotovil dežurni meteorolog na Agenciji za okolje (Arso) Jure Cedilnik. Kot je pojasnil, prodor polarnega mraza sicer ni nič nenavadnega in se pojavi vsake toliko let, kot se je na primer nekaj podobnega zgodilo lani v Evropi.

Polarni vrtinec v Severni Ameriki je še toliko izrazitejši, ker so gorske pregrade orientirane v smeri sever-jug in lahko hladen zrak iznad severnega pola zelo preprosto prodre proti srednjim delom ZDA. Zrak pa ostane zelo hladen, ker pri tem ne prečka nobenih morskih vodnih mas, je pojasnil Cedilnik.

Opozoril je, da pa so v delih ZDA in Kanade namerili višje temperature, kot je to običajno za ta letni čas. "To je povezano s tem, da če imamo kje izrazit prodor hladnega zraka proti jugu, imamo malo naprej izrazit prodor toplega zraka proti severu," je pojasnil.

Če je letos polarni vrtinec zajel ZDA, so lani nekaj podobnega zabeležili v Evropi, a temperature tudi zaradi geografskih razmer niso bile tako nizke. "Ne samo Alpe, tudi dejstvo, da sta Zalivski tok in Atlantik toplejša kot kopno," je Cedilnik navedel razloge, zakaj lani v Evropi ni bilo tako hladno kot sedaj v ZDA.

Val polarnega mraza, ki je zajel srednji zahod ZDA, se danes sicer pomika proti vzhodu. Trenutno so temperature tam še vedno nižje kot na Antarktiki. V Chicagu, ki je ravno na sredini polarnega vala, so izmerili drugo najnižjo temperaturo v zgodovini, in sicer minus 30 stopinj Celzija, pričakujejo pa, da bodo danes podrli rekord.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel