29. 3. 2022, 22:04

NOVOST! Ste že videli, kako je videti bioemetrična osebna izkaznica? Je potrebno staro TAKOJ zamenjati?

Twitter/@mju_RS

Stara osebna izkaznica je dobila svojo naslednico, z njo bo mogoče tudi elektronsko podpisovanje. Če imate še veljavno staro, ali to pomeni, da morate naročiti novo?

Po zapletih v začetku januarja, je tako odslej mogoče oddati vlogo za novo biometrično osebno izkaznico. Kako to storite?

Vlogo lahko vložite osebno na katerikoli upravni enoti ali na kateremkoli slovenskem diplomatskem predstavništvu ali konzulatu v tujini. Praviloma je izdelana in predana na pošto v petih delovnih dneh od oddaje vloge, pojasnjujejo na notranjem ministrstvu.

Če imate staro osebno izkaznico, ki je še veljavna, je ni treba zamenjati.

Obstaja kar nekaj razlik med staro in novo izkaznico, ki so jih povzeli na portalu N1.

Kakšne so novosti?


– Nova osebna izkaznica ima čip, na katerem sta zapisana biometrična podatka, in sicer podoba obraza in dva prstna odtisa. Prstna odtisa se odvzameta državljanom po 12. letu starosti.
– Čip vsebuje tudi kvalificirano potrdilo za elektronski podpis in sredstvi elektronske identifikacije visoke in nizke ravni zanesljivosti. To velja za osebe od dopolnjenega 12. leta starosti.
– Osebna izkaznica vsebuje QR-kodo (črtna koda v obliki abstraktnega črno-belega diagrama), ki omogoča preverjanje veljavnosti na portalu e-Uprava in s tem povečuje pravno varnost (veljavnost lahko preverjajo notarji, banke, zavarovalnice in podobno v Sloveniji in tujini).
– Državljanu omogoča elektronsko identifikacijo in avtentikacijo za dostop do elektronskih storitev ter elektronsko podpisovanje.
– Na novi osebni izkaznici naslov prebivališča posameznika vsebuje tudi pošto in poštno številko, dodan je tudi podatek o državi in kraju rojstva.
– Predvidoma osem mesecev po začetku izdaje biometričnih osebnih izkaznic bo z biometrično osebno izkaznico mogoča tudi uporaba v sistemu zdravstvenega zavarovanja. Na podoben način kakor s kartico zdravstvenega zavarovanja bo mogoče uveljavljati zdravstvene storitve pri zdravstvenih delavcih in zavodih z elektronsko identifikacijo.

Ministrstvo za notranje zadeve
Ministrstvo za notranje zadeve

Vlogo za novo osebno izkaznico sta med prvimi oddala državni sekretar Boštjan Jambrovič in generalni direktor Direktorata za informatiko Peter Grum.

Ostale informacije o novih dokumentih smo za vas že zbrali v članku TUKAJ.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord