16. 1. 2020, 20:21 | Vir: STA

Microsoft želi biti do 2030 ogljično negativen

profimedia

Ameriški tehnološki velikan Microsoft je napovedal, da bo do leta 2030 postal ogljično negativen, torej da bo iz ozračja odvzel več ogljikovega dioksida, kot ga bo ustvaril. Do leta 2050 pa želi iti še korak dlje in iz ozračja odstraniti toliko izpustov, kot jih je ustvaril od ustanovitve leta 1975, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Microsoft, eno od največ vrednih podjetij na svetu, je v blogu zapisal, da je ogljično nevtralen že od leta 2012, vendar pa to ni dovolj glede na potrebe sveta. Tako bodo v novi sklad za podnebne inovacije, ki naj bi vlagal v tehnologije za lovljenje in odstranjevanje ogljikovega dioksida, investirali milijardo dolarjev.

"Medtem ko bo svet moral doseči neto ničelne izpuste, moramo tisti, ki si lahko privoščimo hitrejše premike, to tudi storiti," so poudarili v Microsoftu. "Zmanjšanje količine ogljikovega dioksida je smer, v katero mora iti svet, in razumemo, da nam to nalagajo tudi stranke in zaposleni. To je drzna napoved - ciljamo Luno - za Microsoft," so zapisali, a dodali, da bo moral to postati cilj celotnega sveta.

Številna tehnološka podjetja, vključno z Googlom in Applom, so že napovedala ogljično nevtralnost.

Amazon je dosego tega cilja obljubil do leta 2040. Britansko podjetje Drax pa je prejšnji mesec kot prvo napovedalo, da bo postalo ogljično negativno do leta 2030.

Microsoft je ogljično nevtralnost dosegel s pomočjo podnebju prijaznih projektov, denimo s financiranjem pogozdovanja. Sedaj računa, da bo do leta 2025 100-odstotkov svojih energetskih potreb pokril z obnovljivimi viri, do leta 2030 pa bo vozni park v njegovem kampusu povsem električen.

Ameriški mediji spominjajo še, da Microsoft ni veliko proizvodno podjetje, zato tudi njegovi izpusti niso tako veliki. Microsoft in njegovi dobavitelji naj bi letos proizvedli 16 milijonov ton ogljikovega dioksida, medtem ko jih denimo Dow Chemical letno proizvede 113,5 milijona ton.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord