18. 12. 2019, 06:00

Milijonta knjiga kot luč v temi za milijone zlorabljenih otrok

Mali junaki Press

Mali junaki so podarili svojo milijonto knjigo petletnemu dečku, varovancu inštituta Lunina Vila, ter tako prispevali k ozaveščanju o problematiki zlorabe otrok in opozorili na grozote, ki se dogajajo v milijonih domov po svetu.

Ob tem, ko je milijon otrok po vsem svetu že zaživelo kot glavni junak v čudovitem svetu personaliziranih knjig Malih junakov, so se v podjetju odločili, da imajo 300 milijonov razlogov, da spregovorijo tudi o ne tako čudovitih stvareh, ki se dogajajo v realnem svetu.

300 milijonov otrok po svetu namreč nima te sreče, da bi zvečer ob prebiranju knjig mirno zaspali v objemu ljubljenih oseb, temveč trpijo v strahu in grozotah nasilja in zlorab.

Z izdajo svoje milijonte knjige želijo Mali junaki opozoriti na ta nesprejemljiva dejanja in prispevati svoj delček pomoči tako otrokom kot njihovim staršem.

Več kot tri četrtine otrok po svetu, v starosti od 2 do 4 let, se srečuje s fizičnim ali verbalnim nasiljem s strani svojih staršev, skrbnikov ali bližnjih oseb.

Evropska statistika kaže, da je zlorabljen vsak peti otrok, kar pomeni, da so v vsakem razredu 3 ali 4 otroci z izkušnjo zlorabe, skupno v Sloveniji jih je več kot 70.000. Le 10 odstotkov primerov pa je prijavljenih in obravnavanih.

»Zlorabe otrok, pa naj gre za spolno, fizično ali čustveno zlorabo ter zanemarjanje, so bolj pogost pojav, kot si mislimo. Verjetno mislite, da so številke pretirane. Če bi bile prave, bi moral vsak izmed nas poznati vsaj eno žrtev in vsaj enega storilca. Kje so torej vsi ti otroci?« razlaga Nina Kočar, direktorica inštituta Lunina Vila, ki se dnevno srečuje z zlorabljenimi otroki in njihovimi starši. »V večini primerov se spolne zlorabe dogajajo v ožjem družinskem krogu ali v krogu ljudi, ki jim otrok zaupa. Ravno zato je tako zelo pomembno, da znajo tudi drugi otrokovi bližnji in njegova širša okolica prepoznati znake zlorabe in primerno ukrepati. Velikokrat se namreč dogaja, da ljudje znake zlorabe pripišejo drugim razlogom, npr. nevzgojenosti ali hiperaktivnosti, ali pa jih, namerno ali nenamerno, spregledajo. Tudi, kadar ljudje znake prepoznajo, pa zaradi strahu pred vpletanjem suma zlorabe ne prijavijo.«

Mali junaki so svojo milijonto knjigo prav z namenom ozaveščanja o problematiki zasnovali kot komplet z ročno izdelano leseno škatlo, ki lahko služi kot nočna lučka, s katero so želeli vsaj simbolno prižgati luč v temi za milijone otrok po svetu, ki so žrtev nasilja ali zlorabe. Podarili so jo petletnemu Klemnu, varovancu inštituta Lunina Vila, ki preživlja grozovite zlorabe s strani svojega očeta in dedka. »Čeprav sta starša ločena, se mora deček zaradi počasnih in neustreznih postopanj pristojnih organov vedno znova vračati v stik z njima, saj je preiskovalni postopek še v teku. Deček je že večkrat povedal o tem, da ga očka tepe, prav tako je spregovoril o spolni zlorabi s strani dedka. Vedno bolj se zapira vase, ima hude težave z odnosom do lastnega telesa in slabo samopodobo,” je povedala Kočarjeva, ki dečku pod okriljem inštituta nudi brezplačno terapevtsko pomoč.

Mali junaki Press

»Kot uspešno slovensko podjetje imamo precejšnjo pozornost javnosti in zdi se nam prav, da jo izkoristimo tudi za to, da opozorimo na stvari, ki so resnično pomembne. Nenazadnje želimo ustvarjati lepši svet za naše otroke, a čudežni svet zanje obstaja le v naših knjigah. Realnost je žal drugačna. Če lahko pomagamo vsaj enemu izmed milijonov otrok, ki so žrtev zlorabe, smo naredili nekaj velikega,« dodaja Mic Melanšek, soustanovitelj in kreativni direktor Malih junakov.

  • Vsi zainteresirani si lahko ogledajo možnosti za sodelovanje z inštitutom Lunina Vila na povezavi: luninavila.si

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ