30. 4. 2019, 11:52 | Vir: STA

Minister Erjavec je za poveljnika sil Slovenske vojske imenoval brigadirja Milana Žurmana

STA/Tamino Petelinšek
Minister Erjavec je za poveljnika sil Slovenske vojske imenoval brigadirja Milana Žurmana (foto: STA/Tamino Petelinšek)

Minister Karl Erjavec je na predlog načelnice generalštaba Slovenske vojske (SV) Alenke Ermenc danes na formacijsko dolžnost poveljnika sil SV imenoval brigadirja Milana Žurmana, do zdaj namestnika poveljnika sil v poveljstvu SV, so sporočili z obrambnega ministrstva. Nasledil bo Miho Škerbinca, ki ga je Erjavec razrešil 5. aprila.

Na mesto namestnika poveljnika sil je z današnjim dnem imenovan brigadir Franc Koračin, dolžnosti načelnika štaba v poveljstvu sil pa prevzema polkovnik Ivan Mikuž.

Erjavec je na predlog načelnice Generalštaba SV generalmajorke Alenke Ermenc na podlagi zakona o obrambi 5. aprila razrešil poveljnika poveljstva sil brigadirja Miho Škerbinca. Razlog je bil med drugim, kot je tedaj izhajalo iz Erjavčevih izjav, incident, ko je prišlo do nočnega streljanja z najtežjimi kalibri na vadišču na Počku, za kar ni vedelo niti obrambno ministrstvo niti načelnica Ermenčeva.

Erjavec je tedaj za STA navedel, da se je v zadevi Poček "zgodila ignoranca usmeritev ministra, da se po 23. uri ne izvajajo urjenja s težko oborožitvijo". Za današnji Večer je ponovno pojasnil, da aktivnosti na Počku niso potekale v skladu s sklepom vlade, ki ne omogoča nočnega streljanja s kalibri 120 milimetrov. Po poročanju Večera pa se izkazuje, da Škerbinc ni imel nobenih tovrstnih ukazov.

Obenem je vojaška obveščevalna služba (OVS) na Erjavčev ukaz zaslišala 25 vojakov v zvezi z informacijami, da naj bi Škerbinc razlagal okoliščine glede zdravstvenega stanja Ermenčeve.

Komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Erjavcu očita zlorabo položaja in nezakonito ravnanje, medtem ko Erjavec slednje zanika. OVS tudi naj ne bi dobila potrditve, da bi Škerbinc obrekoval Ermenčevo, Erjavec pa je za Večer ponovno navedel, da postopek OVS glede tega še ni zaključen.

Obenem je tudi zatrdil, da razrešitev Škerbinca nima zveze z dogodki na Počku in niti z morebitnim obrekovanjem, ampak je to bil predlog Ermenčeve. Tako ključna vprašanja v zvezi z razrešitvi Škerbinca ostajajo neodgovorjena.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.