17. 12. 2021, 18:00 | Vir: STA

Minister Janez Poklukar napovedal, da bo predlagal razpravo o veljavnosti covidnega potrdila

profimedia

Minister za zdravje Janez Poklukar je napovedal, da bo na današnji seji vlade odprl razpravo o omejitvi veljavnosti covidnega potrdila cepljenih proti covidu-19 z osnovno shemo na 270 dni. Predlagal bo tudi prehodno obdobje, in sicer do 1. februarja prihodnje leto, je povedal na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19.

Kot je še pojasnil, bi z omejitvijo digitalnega covidnega potrdila na 270 dni sledili evropskim smernicam. Pri tem še ni jasno, kolikšna bo veljavnost covidnega potrdila po poživitvenem odmerku. O tem še ne želijo ugibati, saj da je še preveč neznank.

Spomnil je, da covidno potrdilo za cepljenje do sedaj ni bilo časovno omejeno, nova spoznanja tako z vidika novih različic kot vidika učinkovitosti cepiv so dala tudi nove usmeritve. Verjame, da bo v določenem času do tega prišlo tudi glede trajanja potrdila po poživitvenem odmerku.

Ob tem se je dotaknil "razmišljanja v družbi, ki je v teh dneh vse bolj glasno". Kot je dejal, sliši vedno več razprav o pogoju PC, o obveznem cepljenju.

"O tem se mora odpreti družbena razprava, kajti gre za izredno pomembno vprašanje," je poudaril. Po njegovih besedah ta razprava že poteka tako v zdravstvenih kot tudi pravnih, filozofskih, socioloških in politoloških krogih.

"Verjamem, da se bližamo trenutku, ko bomo kot družba morali sprejeti enotno odločitev glede položaja necepljenih. Želim si, da bo takšna odločitev strpna konstruktivna in v mirnem dialogu," je dodal.

Na vprašanje, ali morda ob pojavu bolj nalezljive koronavirusne različice omikron razmišljajo o uvedbi zaščitnih mask tipa FFP2, je minister dejal, da je to vprašanje za stroko.

Sicer pa bo njegovih besedah strokovna svetovalna skupina za covid-19 v prihodnjih dneh v luči omikrona obravnavala in razpravljala o dodatnih ukrepih za zajezitev epidemije, prav tako že ta teden poteka razprava o omejitvi določenih aktivnosti, povezanih s silvestrovanji. "Želim si, da naslednji teden pridemo v razpravi do konca," je dejal.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec