28. 1. 2019, 20:42 | Vir: STA

Minister Jernej Pikalo je na Pop Tv napovedal večje spremembe šolskega sistema

profimedia

Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo je za POP TV dejal, da bodo v dveh do treh tednih na ministrstvu napovedali večje spremembe šolskega sistema. Na spletni strani ministrstva so danes sicer objavili nekatere izzive in ukrepe ministrstva, med drugim se ukvarjajo z vprašanjem prenove gimnazijskega programa.

"V 14 dneh do treh tednih lahko pričakujete neko večjo napoved, kar se tiče sprememb v našem šolskem sistemu," je Pikalo napovedal za POP TV. Pikalova reforma šolskega sistema bi po javni razpravi po poročanju POP TV morda zaživela že prihodnje leto.

Na spletni strani ministrstva so danes sicer objavili, da so od septembra na ministrstvu identificirali preko 30 izzivov in si v povezavi z njimi zadali več kot 70 različnih nalog. Med drugim pripravljajo predlog sprememb zakona o vrtcih, s katerimi bi vsem fizičnim in pravnim osebam prepovedali izvajanje varstva otrok in predšolske vzgoje brez vpisa v razvid izvajalcev.

Ministrstvo tudi "čaka zahtevna in obsežna razprava o tem, ali so učni načrti prezahtevni, ali ne bi veljalo morda spremeniti način ocenjevanja predmetov, kot so šport, glasbena umetnost, likovna umetnost, tehnika in tehnologija, ali so potrebne spremembe pri nacionalnih preizkusih znanja".

Eden izmed izzivov na področju osnovnih šol bo tudi razprava o tem, ali je obstoječa učbeniška politika premalo domišljena in ali so šolske torbe pretežke, so zapisali na svoji spletni strani. Vse to pa bodo upoštevali pri pripravi novega strateškega dokumenta na področju vzgoje in izobraževanja, prenovi učbeniškega sistema in sistema na področju nadarjenih in državljanske vzgoje ter pri načrtovani celoviti prenovi digitalizacije v šolah.

Na ministrstvu se ukvarjajo tudi z vprašanjem prenove gimnazijskega programa ter splošne in poklicne mature, predvsem zaradi opozoril, da upada število splošnih maturantov in narašča število poklicnih maturantov ter da bi morala biti ločnica med vrednotenjem obeh matur z vidika nadaljnjega izobraževanja bolj jasno začrtana.

Med drugim pripravljajo tudi nov akcijski načrt za strategijo internacionalizacije visokega šolstva in predlog zakona o visokem šolstvu. Predlog zakona o raziskovalni in razvojni dejavnosti pa je po trditvah ministrstva "tik pred začetkom medresorskega usklajevanja".

Ministrstvo tudi načrtuje novo nacionalno strategijo izobraževanja odraslih ter priročnik Slovenske športne barve in uporaba državnih simbolov, so še zapisali na svoji spletni strani.

Zapisi o izzivih in ukrepih ministrstva prihajajo sicer v času, ko je v javnost prišla peticija staršev, v kateri med drugim predlagajo ukinitev ocenjevanja z ocenami ter ukinitev mature in njeno nadomestitev s sprejemnimi izpiti. Pikalo pa je po poročanju POP TV pozdravil kakršno koli debato, ki se ukvarja s šolstvom.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.