9. 7. 2021, 17:48 | Vir: STA

Minister Poklukar napovedal dodatne ukrepe proti širjenju koronavirusa

Daniel Novakovič/STA

Minister Janez Poklukar je ob eksponentni rasti primerov koronavirusne različice delta in vnosih okužb iz tujine napovedal, da bodo v prihodnjem tednu predvidoma sprejeli dodatne ukrepe za omejitev širjenja okužb. Med drugim se s svetovalno skupino in notranjim ministrstvom pogovarjajo, da bi po 15. juliju za vstop v Slovenijo uvedli pogoj PCT.

Pomemben del povečanja števila okužb z novim koronavirusom v Sloveniji v zadnjih dneh je po besedah ministra za zdravje Poklukarja pripisati vnosom iz tujine, predvsem dijakov, ki so se nedavno vrnili z maturantskega izleta v Španiji. Ker analiza posamezne različice koronavirusa traja nekaj dni, Poklukar še nima informacije, ali so bili okuženi z različico delta.

Ob tem pa je opozoril, da tudi sicer v Sloveniji opažajo eksponentno rast različice delta, ki bi glede na projekcije lahko bila prevladujoča že po 15. juliju. Opozoril je, da je 50 odstotkov bolj kužna kot različica alfa, glede na izkušnje iz Velike Britanije pa zbolevajo necepljeni ali cepljeni z enim odmerkom.

"Najboljši ukrep ta trenutek je cepljenje. Verjamem pa, da zaradi trenutne precepljenosti prebivalstva samo na ta ukrep v naslednjih dneh in tednih ne bo mogoče računati, če bodo številke rasle in zaenkrat je trend jasen. Praviloma v naslednjem tednu bodo tudi kakšni dodatni ukrepi, da poskušamo zajeziti bolezen," je napovedal Poklukar na današnji novinarski konferenci, na kateri je sicer predstavljal prednostne teme s področja zdravja med slovenskim predsedovanjem Svetu EU.

O konkretnih ukrepih pred ponedeljkovim sestankom, na kateri bodo tudi s strokovno skupino in predstavniki več ministrstev pretresali možnosti, Poklukar danes še ni želel govoriti. Je pa povedal, da se s svetovalno skupino za covid-19 pri ministrstvu za zdravje in z ministrstvom za notranje zadeve pogovarjajo o tem, da bi s 17. julijem za vstop v Slovenijo uvedli pogoj PCT (preboleli, cepljeni ali testirani) oz. digitalno covidno potrdilo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.